Arhiva pentru miercuri, 1 februarie 2017

Condacul 1

Astăzi aleasa Maică merge de la Betleem la Ierusalim, iar dumnezeiescul Prunc Iisus în brațele ei ca un nor ușor este purtat. Iar noi, nevrednicii, întâmpinând pe Împăratul Slavei și pe Maica Fecioară Preasfântă, împreună cu bătrânul Simeon cântăm celei binecuvântate: Vino, Preacurată, Domnul este cu Tine și prin Tine împreună cu noi!

Icosul 1

Cetele cerești, plecate spre pământ, văd pe Cel Unul Născut, pe Făcătorul lor și Stăpânul a toată făptura, în brațele feciorești ale Maicii celei neispitite de bărbat, mergând la Ierusalim, purtat ca un Prunc, și bucurându-se, cântă Lui și Împărătesei Fecioare laudă de sărbătoare:
Vino, Împăratul cerului și al pământului, în cetatea Marelui Împărat, Sionul cel sfânt;
Vino, Dumnezeule Preaînalt, din înălțimile cerești în biserica pământească și făcută de mâini;
Vino, Fiule Unule Născut, și Te sălășluiește cu oamenii pe pământ;
Vino, Mielul Cel nevinovat și dumnezeiesc, să Te aduci Domnului, Cel din ceruri;
Vino, Preacurată Porumbiță, Mireasă fără de bărbat, a Sfântului Duh;
Vino, Mielușea neîntinată, Maica neprihănită a Mielului Hristos;
Vino, Pruncă de Dumnezeu aleasă, Fiica cea preadorită a lui Dumnezeu Tatăl;
Vino, Împărăteasa Cerului, Stăpâna cea bună a întregii lumi;
Vino, Preacurată, Domnul este cu Tine și prin Tine împreună cu noi!Citeşte în continuare »

dorz-traian-hristos-marturia-mea-11212din vorbirea fratelui Traian Dorz
la nunta de la Beiuş – duminică, 30 iunie 1984

Toate sărbătorile sunt în vederea pregătirii praznicului minunat al Paştilor. Toate evenimentele petrecute în istorie sunt nişte trepte care vor să ne urce pe noi spre evenimentul cel unic şi veşnic al unirii cu Hristos, al coborârii Lui, al întâmpinării Lui.

Un lucru nespus de frumos se vorbeşte în Cuvântul lui Dumnezeu şi în Pilda cu cele zece fecioare, şi în Întâia Epistola către Tesaloniceni, la capitolul 4, unde se vorbeşte despre întâmpinarea Domnului. La Matei capitolul 25 se spune: „La miezul nopţii s-a făcut o strigare mare: «Iată Mirele, ieşiţi în întâmpinarea Lui!»”. În Epistola către Tesaloniceni, Sfântul Pavel spune: „Noi, cei care vom fi vii, nu vom lua-o înaintea celor adormiţi. Că Însuşi Domnul, cu glasul de arhanghel, va suna şi cei morţi în Domnul vor învia. Şi astfel noi şi cei morţi în Domnul vom fi răpiţi şi-L vom întâmpina pe Domnul în văzduh”. Citeşte în continuare »

IMG_6596Fratele Ghiţă PRECUPESCU

Ne înspăimântăm prin câte feluri lucrează diavolul prin posibilitatea aceasta a cunoaşterii şi cum încearcă să-l amăgească pe om. Savanţii s-au luptat şi se luptă, mai ales acum în veacul nostru, să descopere secretul vieţii veşnice. Au pătruns în celulă, au ajuns să o descifreze, au ajuns să găsească codul genetic şi ei speră ca să ajungă şi la descoperirea secretului vieţii. Să nu ne mirăm! Între cele două Războaie Mondiale, la Oxford, o echipă de savanţi a ajuns până acolo încât a reuşit să creeze un ou, pornind de la substanţele chimice din care este alcătuit oul; îl puneai lângă celălalt ou şi nu puteai să deosebeşti care este făcut de om şi care-i făcut de găină.  Citeşte în continuare »

Sfântul Teofan Zăvorâtul

Sfântul Macarie spune: Domnul vede cât de sincer îţi doreşti binele acesta şi ţi-l trimite. Iar rugăciunea împotriva răcirii inimii, cu cuvântul tău, înainte de pravilă şi după pravilă şi în continuarea ei lui Dumnezeu să I-o ceri, ca şi cum aducând înaintea feţei Lui un suflet mort: “Vezi, Doamne, cum este sufletul meu! Zi, aşadar, un cuvânt şi se va vindeca!” Cu aceleaşi cuvinte şi în timpul zilei să I te adresezi mai des lui Dumnezeu.

Cel mai important este să nu lăsaţi sufletul să se răcească. Aveţi grijă ca lumânarea să ardă şi căminul sufletesc să fie cald. Puneţi mai des lemne de foc în el. Adică ţineţi gândurile sfinte în minte şi simţiţi-le în acelaşi timp, în inimă. Citeşte în continuare »

Traian DorzO intervenţie a fratelui Traian Dorz
la adunarea de Rusalii de la Sibiu
– 2 iunie 1985

Slăvit să fie Domnul!

Am numai două, trei cuvinte de rugăminte către toţi fraţii noştri şi surorile noastre, ca adaos la cele pe care le-am spus la început, când nu erau decât foarte puţini aici, în comparaţie cu mulţimea de-acum.

Mulţumim Domnului Dumnezeului nostru din toată inima pentru bucuria acestei întâlniri neobişnuit de mari şi de frumoase, care sperăm că va continua mereu în această frumoasă şi fericită rânduială şi tradiţie care s-a stabilit. Dar, cinstind mormântul acesta sfânt, vă rugăm din toată inima: aveţi respect şi faţă de celelalte morminte care sunt în jurul lui. Au fost foarte mulţi nemulţumiţi de faptul că unii dintre fraţii şi surorile noastre, dorind să audă mai bine şi să vadă mai bine, se urcă pe mormintele şi pe crucile celorlalţi adormiţi în Domnul, care sunt în jurul mormântului acestuia sfânt. Vă rugăm foarte mult, aveţi respect faţă de aceste morminte şi de aceste cruci şi, cât puteţi, înghesuiţi-vă pe spaţiul mai liber, care nu-i al nimănui, pentru ca, făcând binele, să nu fim pricină de poticnire pentru nimeni. Din respect faţă de Sfântul Cuvânt al lui Dumnezeu şi faţă de mormântul înaintaşului nostru scump, să respectăm şi celelalte morminte. Citeşte în continuare »

6Anul 2016 se încheie, pentru creştini, cu un bilanţ extrem de sângeros. Potrivit Center for the Study of Global Christianity au fost ucişi aproximativ 90.000 creştini pe parcursul anului care a trecut. Alte 500-600 milioane creştini sunt împiedicaţi să-şi practice în mod liber credinţa, estimează Massimo Introvigne, fondatorul Centrului de studii a noilor religii. În Nigeria s-a înregistrat o creştere de peste 60% a asasinatelor comise de grupări musulmane radicale, cum ar fi Boko Haram. Creştinii sunt în pericol zilnic în Orientul Mijlociu, inclusiv în Irak şi Siria. Coreea de Nord e renumită şi ea pentru cruzimea faţă de creştini. Conform unui raport anual lansat de Release International, cea mai mare ameninţare pentru creştini vine din lumea islamică, cu guverne ostile şi grupări militante. În plus, atacurile militanţilor hinduşi au crescut în India, iar în China congregaţii sunt supuse unor presiuni constante din partea guvernului. Atacuri violente împotriva creştinilor au loc şi în ţări ca Iran, Pakistan. Patriarhia Antiohiei semnala în primăvară că sute de creştini ortodocşi au fost ucişi în Siria, peste 150.000 au fost alungaţi din casele lor, iar bisericile au suferit pagube incalculabile. Citeşte în continuare »

16 – Roadele Duhului Sfânt nu depind de locul unde te vei duce, ci de starea pe care o ai.
Cine poate fi aur, este aur acolo unde se gãseşte!
Cine nu, acela nu va fi nicãieri.
Cine este un pom bun, acela rodeşte acolo unde a fost sãdit de cãtre stãpânul de la început, – cine nu este, acela nu va rodi, oriunde s-ar muta el. Pânã la foc.

17 – Ce fericit a fost ceasul când ucenicii L-au aflat pe Hristos!
Acest ceas rãmâne neuitat şi aceastã zi rãmâne cea mai frumoasã sãrbãtoare pânã la moarte.
Pânã la adânci bãtrâneţe, Ioan şi-a amintit mereu cã întâlnirea lui cu Iisus era pe la ceasulal zecelea.
Şi eu am avut un astfel de ceas în viaţa mea.
Dar tu ai avut? Citeşte în continuare »

1 M Înainteprăznuirea Întâmpinării Domnului; Sf. Mc. Trifon, Sf. Muceniţe Perpetua şi Felicitas (Post)

Noul Testament – Matei, cap. 22, 1-22
Pr. Iosif Trifa / 600 istorioare religioase – istorioara nr. 53 şi 54
T. Dorz / Istoria unei jertfe vol. I – Capitolul 5: Apele adânci se limpezesc greu

Avva Isaia Pustnicul

6. Dacă inima ta urăşte păcatul prin fire, va ieşi biruitoare şi se va depărta de la toate ce nasc păcatul. Pune muncile înaintea ta şi vei cunoaşte că ajutorul tău rămâne cu Iar tu întru nimica să nu-L întristezi pe Dumnezeu, ci plângând înaintea Lui, zi aşa: «A Ta este mila, ca să mă izbăveşti pe mine. Doamne; căci fără ajutorul Tău, îmi este cu neputinţă să scap din mâinile vrăjmaşilor meii». Fii cu luare aminte şi la inima ta şi El te va păzi de tot răul.

7. Dator este monahul să închiză toate porţile sufletului său, adică toate „simţurile, ca să nu mai facă greşeli prin ele. Căci de se va vedea mintea pe sine nestăpânită de nimic, se va pregăti pentru nemurire, aducându-şi simţurile sale la un loc şi făcându-le un singur trup. Citeşte în continuare »

februarie, 2017
L Ma Mi J V S D
« Ian   Mar »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
Colinde
VIDEO
COLECŢIA ISUS BIRUITORUL
LUMINA DE LA CERTEGE

CALENDAR
ICOANA ZILEI
SINAXAR