Arhiva pentru martie, 2017

aprilie

Sibiudin vorbirea fratelui Popa Petru (Batiz)
la nunta de la Rediu – 14 octombrie 1979

Adunările noastre – s-a amintit şi aseară – sunt o şcoală. Sunt şcoala Duhului Sfânt. În adunările noastre nu vorbesc oamenii; vorbeşte Dumnezeu prin oameni. (…) Adunările noastre nu trebuie să fie adunări în care să lucreze omul. Am spus aseară un exemplu şi-l dau şi-aici: eu am asemănat adunările noastre cu o familie de albine. Ştiţi că cea care populează familia e matca, cea care depune ouăle în celule, pe care apoi alte albine caută să le crească mari. Dacă se-ntâmplă să moară matca, se ridică o albină isteaţă şi depune ea ouă. Dar din ouăle de albină ies trântorii; din ouăle de matcă ies albinele lucrătoare. Aşa e şi Lucrarea lui Dumnezeu. Dumnezeu ne-a dat legi veşnice şi nu-Şi va retrage cuvântul. El ne-a făgăduit că unde sunt doi sau trei adunaţi în Numele Lui e şi Domnul între noi. Şi ne-a spus: „Nu voi veţi vorbi. Duhul Domnului va vorbi prin voi.” Citeşte în continuare »

Pr. Vladimir

din foaia „Isus Biruitorul”, anul I, nr. 14, Sibiu, 31 martie, 1935

I. Marini - CopyÎn viaţa poporului nostru şi în istoria Bisericii noastre aşa ceva apărea cu totul nou. Chiar şi pentru tânăra conducere a Bisericii Ardelene care, după cum am văzut, era însufleţită de cele mai frumoase idealuri şi dornică de a întreprinde ceva nou spre a stăvili răul şi spre a da un imbold mai puternic luptei Bisericii pentru însănătoşirea societăţii. Dar la aşa ceva nici n-a gândit, nici n-a dorit. Ar fi vrut să se facă ceva nou, dar nu aşa.

Începutul făcut cu Oastea, mai marilor Bisericii de la Sibiu, nu numai că nu le apărea ca fiind ceva clar, dar le prevestea ceva neplăcut.

De aceea, „comitetul“ a căutat îndată să se retragă „prudent“, încă din primele luni, iar conducerea aştepta ca la o răscruce nehotărâtă: nici pentru, nici contra, ca să vadă totuşi ce curs vor lua mai departe lucrurile. Ca să ştie când să intervină la timp. Citeşte în continuare »

Pr Iosif T

din foaia „Lumina Satelor”, anul VIII, nr. 14, Sibiu 31 martie 1929

  1. Pentru că n-au putut înfăptui Evanghelia trăind în lume, creștinii au fugit. Așa au apărut cei dintâi monahi.
  2. Orice om este „trimis”.
  3. Sufletul nostru este o răsuflare dumnezeiască. Trupul nostru este Zidirea Lui. Suntem întru totul chipul (icoana) lui Dumnezeu.
  4. Ziua și noaptea să-L binecuvântăm pe Domnul pentru darurile pe care ni le dă!
  5. Puține cuvinte, multă dragoste. Către toți. Oricine ar fi ei.
  6. Haideţi să fim tăcuţi.

 

poezie

din foaia „Lumina Satelor”, anul VIII, nr. 14, Sibiu 31 martie 1929

lumina

din foaia „Lumina Satelor”, anul VIII, nr. 14, Sibiu 31 martie 1929

dorz-traian-hristos-marturia-mea-11212Hristos cel răstignit să fie puterea ta; în El ai totul. Suferă cu El şi odihneşte-te în El. Fără El nu primi nici suferinţă, nici odihnă. Trebuie să te lepezi de tine, să nu mai trăieşti tu, să nu mai ai legături omeneşti, ci numai El să fie în tine şi tu în El.

Ce putere are acela care suferă pentru Hristos!

Cu cât sunt mai grele aceste suferinţe, mai istovitoare, cu atât cel care le rabdă pentru Hristos e mai fericit.

Chemare pentru cei tineri.

Dacă vrei să fii binecuvântat iubite tinere, intră de curând în slujba Domnului. Începe din tinereţe să lucrezi pentru El. Lucrul făcut târziu nu poate fi pus alături de cel făcut în ceasurile de dimineaţă. Şi tu ai lăsat să treacă atâţia ani, fără să faci ceva! Nimic n-ai adunat! Nici o roadă n-ai adus! Trecut-au anii şi tu tot nemântuit!… Citeşte în continuare »

istorioara1

din foaia „Lumina Satelor”, anul VIII, nr. 14, Sibiu 31 martie 1929

istorioara

din foaia „Lumina Satelor”, anul VIII, nr. 14, Sibiu 31 martie 1929

31 V Sf. Mc. Ipatie, Ep. Gangrei; Sf. Acachie Mărt., Ep. Melitinei; Sf. Mc. Veniamin diac. (Denia Acatistului Bunei Vestiri) (Post)

Noul Testament – Marcu 9, 1-36
Pr. Iosif Trifa / 600 istorioare religioase – istorioara nr. 151 şi 152
T. Dorz / Istoria unei jertfe vol. I – Capitolul 13: Frumosul tineret creştin

poezie

din foaia „Isus Biruitorul”, anul I, nr. 14, Sibiu, 31 martie, 1935

Daca ne ataca „gandurile” si ne impiedica sa ne rugam curat, trebuie sa rabdam si sa strigam: „miluieste-ma pe mine !”. Prin aceasta impotrivire activa, transformam, putin cate putin, natura umana cazuta, care face din noi copiii primului Adam. Luptam, si aceasta lupta trebuie sa fie, cu adevarat, profunda, sa imbrace o forma cosmica. Nu, noi nu suntem doar niste indivizi atacati de „ganduri”. Cu rabdare sa strigam: „Miluieste-ma, miluieste-ma!”. Iata maniera de a rezista „gandurilor” urate si de a le impiedica sa ne stapaneasca.

Nu va descurajati prea repede, ci repetati rugaciunea, pana cand ea se va intipari in mintea voastra.
„Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi”. Cand rostim aceasta rugaciune, stabilim cu Hristos o relatie personala care scapa ratiunii noastre. Viata lui hristos patrunde treptat in noi.
Unii se roaga cu gandul, cu mintea. Or, nu poate exista rugaciune acolo unde nu e participarea inimiii. In rugaciune, inima si mintea sunt, in mod indisolubil, unite. Citeşte în continuare »

istorie

din foaia „Isus Biruitorul”, anul I, nr. 14, Sibiu, 31 martie, 1935

De când eram un gospodar la ţară, îmi aduc aminte că aveam un loc peste care oamenii făceau o cale scurtată (cale fără de lege). Am încercat în multe feluri să opresc această cale. Am scris pe o tăbliţă: „Trecerea oprită“, dar oamenii au aruncat tabla cât colo. Am săpat un şanţ, dar oamenii trecură şi peste el. Pe urmă, am plantat în calea oamenilor spini şi umblarea a încetat.

Eu văd azi un adânc înţeles în această cale oprită cu spini. Când omul apucă pe calea cea fără de lege, pe calea fărădelegilor, Domnul încearcă în multe feluri să-l oprească din acest drum al pierzării. Cuvântul lui Dumnezeu, cuvântul Evan­gheliei, îi strigă omului: „Opreşte-te din calea asta, opreşte-te din calea fărădelegilor!“, dar omul nici habar n-are de această oprire. Citeşte în continuare »

poezie1

din foaia „Lumina Satelor”, anul VIII, nr. 14, Sibiu 31 martie 1929

sosO fioroasă constatare

Un profesor medic vestit cu numele de Pelman, de la Universitatea Bonn (din Germania) s-a apucat şi urmărit pe cale ştiinţifică şi medicală pe toţi urmaşii şi descendenţii unei femei beţive, Ada Surelis, moartă la vârsta de 60 de ani. Învăţatul a aflat că această femeie a avut 701 de urmaşi, copii, nepoţi şi strănepoţi.  Şi acum iată ce a aflat despre aceşti descendenţi: 100 erau copii nelegitimi (bitanci), 142 cerşetori, 156 cu epilepsie ( fras, nevoie), 64 bolnavi în spitale, 181 desfrânate şi 70 osândiţi pentru diferite crime.

Iată cum beţia se face un izvor de rele şi răutăţi şi otrava ei trece din sânge în sânge până la a 7-a şi a 8-a spiţă de oameni. Învăţatul arată că popoare şi neamuri întregi se pot pustii cu totul prin otrava alcoolului. Citeşte în continuare »

iosif trifa

din foaia „Lumina Satelor”, anul VIII, nr. 14, Sibiu 31 martie 1929

din vorbirea fratelui Popa Petru (Batiz)
la nunta de la Rediu
– 14 octombrie 1979

Vedem cu durere în viaţa creştinismului nostru că femeia, după căsătorie, a ajuns roabă bărbatului. Am văzut soţul, care este dator să câştige pâinea de toate zilele: când se întoarce cu nervii încărcaţi de la munca pe care-o prestează, îşi face din femeie un paratrăsnet. Unele nu ştiu unde să se-ascundă de groaza lor… altora le e viaţa un chin. Omul îşi descarcă nervii asupra bietei femei, care numai ea ştie cu câtă greutate sau cu câtă bucurie îl aşteaptă să se întoarcă. Ce mare har pentru voi că v-aţi ferit de lucrul acesta!

Dragă mire şi dragilor tineri, vă îndemnăm stăruitor, din toată inima. Dumnezeu nu ne-a dat o roabă; ne-a dat o tovarăşă de viaţă cu care să ne-mpărtăşim durerile şi bucuriile noastre. Niciodată să nu faceţi un paratrăsnet din femeile voastre. Avem poruncă din partea Domnului: „Aşa să vă iubiţi femeile cum Hristos a iubit Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea. Nimeni nu şi-a urât vreodată trupul, ci îl hrăneşte şi-l îmbracă cu drag, ca Hristos Biserica.” Citeşte în continuare »

martie, 2017
L Ma Mi J V S D
« Feb   Apr »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
CATEGORII
VIDEO
COLECŢIA ISUS BIRUITORUL
LUMINA DE LA CERTEGE

CALENDAR
ICOANA ZILEI
SINAXAR