Arhiva pentru sâmbătă, 4 martie 2017

GillyObservaţi în stânga imaginii, jos, o semnătură. “Gilly” – În spatele acestei semnături este ziaristul desenator Pomescu Anghel Gh. Nãscut la 5 august 1893. Arestat în 1950.

A murit la 9 decembrie 1952, la închisoarea Aiud, în condiţii de exterminare.

„Anghel Pomescu, zis şi cunoscut mai mult sub numele de Gilly, era de statură potrivită, cu oarecare proeminenţă abdominală, pus la punct întotdeauna, îngrijit şi ras proaspăt în fiecare zi, îţi făcea plăcere când îl vedeai. Un astfel de om, cu mintea vioaie şi foarte volubil în vorbire, era căutat de mulţi cunoscuţi amatori de cărţi rare. Talentat ziarist şi în special desenator şi caricaturist, mai era înzestrat cu o serie de cunoştinţe istorice şi bibliofilice, cum puţini oameni întâlneşti la noi în ţară. Citeşte în continuare »

Prima maşină a ucenicilor părintelui Nicodim Măndiţă cu care duceau carte în popor în anul 1937.

Mari şi preţioase servicii a adus Oastei Domnului un cãlugãr învãţat şi plin de focul Duhului Sfânt: pãrintele ieromonah Nicodim Mandiţã. Pãrintele Mandiţã e tipul cãlugãrului misionar. Numai de la noi a desfãcut cãrţi religioase în preţ de zeci de mii de lei. A ajutat pãtrunderea Oastei printr-o mulţime de judeţe din Ardeal şi Vechiul Regat. Prin legãturile sf. sale cu lumea monahilor, a dus prin mari depãrtãri vestea mişcãrii noastre. A scris şi o carte frumoasã, Lupta împotriva lui satana.

Părintele Iosif Trifa
din cartea „Intraţi în Oastea Domnului”

din vorbirea fratelui Ioan Opriş
la o adunare de revelion – 1972

Pe câţi am dus noi la adunare, cum a făcut Filip când a zis: „Natanail, noi L-am aflat pe Domnul, Cel despre care se vorbeşte în Lege şi în Scripturi”. „Din Nazaret poate fi ceva bun?” „Vino şi vezi!” Doar atât, doar atât i-a zis Filip. Nu arată Sfântul Cuvânt al lui Dumnezeu că ar fi zis mai mult decât atât: „Vino şi vezi!”. Şi Natanail, sincer în inima lui, l-a ascultat pe Filip şi a păşit după el şi s-a dus. Şi când s-a apropiat de Domnul Iisus – poate mai aveau cinci, zece paşi –, Domnul, când îl vede de la distanţă, zice: „Iată un israelit în care cu adevărat nu este vicleşug”. „Rabi, de unde mă cunoşti?” „Înainte de a vorbi tu cu Filip, când erai sub smochin, te-am văzut eu pe tine.” „Rabi, Tu eşti Fiul lui Dumnezeu, Tu eşti Împăratul lui Israel!” „Că ţi-am spus aceste lucruri crezi? Mai mari decât acestea vei vedea!” Adică el a rămas pe urmă lângă Domnului Iisus şi a devenit apostol. Apostolul Bartolomeu, dacă nu mă înşel, i s-a spus mai târziu. „Da, zice, Eu te-am văzut pe tine când erai sub smochin”. Citeşte în continuare »

Un om viu, o fiinţã vie, merge! Numai un om mort nu merge. Ci trebuie sã fie mereu dus şi purtat.
– Şi tu, dacã eşti un suflet viu în Lucrarea Domnului, trebuie sã ştii cã Hristos îţi porunceşte : vino dupã Mine.
Vino, nu aştepta sã te tot trag mereu, sã te tot târâi mereu.
Sã fii tot împins mereu de la spate, de alţii, sau tras din faţã.
Vino şi umblã cu picioarele credinţei tale, nu aştepta sã te tot poarte alţii, cu braţele lor . Sau cu patul. Sau cu punga. Sau cu darurile . Sau cu munca lor… Citeşte în continuare »

            Iubiți frați și surori. Întregul capitol 11 al scrisorii Sfântului Pavel către evrei este un veritabil elogiu la adresa credinței, una din cele trei mari virtuți teologice, alături de dragoste și nădejde (1 Corinteni 13, 13). Prima parte a apostolului ne înfățișează dragostea necondiționată a profetului Moise pentru poporul său, o iubire ce n-a putut fi eclipsată de ofertele unei vieți de lux, venite din partea fiicei lui Faraon, care îl dorea ca fiu al său. A preferat mai degrabă să rămână solidar suferințelor poporului său, în loc să ducă o viață plină de desfătări și onoruri. Nu putea Moise să se bucure când neamul său era obidit, nu putea zâmbi când frații lui plângeau, nu putea să aleagă desfătarea când evreii erau încă sub cruce. Așa este inima unui adevărat părinte, el nu își găsește pacea cât timp copiii săi suferă și plâng. Citeşte în continuare »

Duminica I din Post (a Ortodoxiei)

Evanghelia de la Ioan 1,43-51

43 A doua zi voia să plece în Galileea şi a găsit pe Filip. Şi i-a zis Iisus: Urmează-Mi. 44 Iar Filip era din Betsaida, din cetatea lui Andrei şi a lui Petru. 45 Filip a găsit pe Natanael şi i-a zis: Am aflat pe Acela despre Care au scris Moise în Lege şi proorocii, pe Iisus, fiul lui Iosif din Nazaret. 46 Şi i-a zis Natanael: Din Nazaret poate fi ceva bun? Filip i-a zis: Vino şi vezi. 47 Iisus a văzut pe Natanael venind către El şi a zis despre el: Iată, cu adevărat, israelit în care nu este vicleşug. 48 Natanael I-a zis: De unde mă cunoşti? A răspuns Iisus şi i-a zis: Mai înainte de a te chema Filip, te-am văzut când erai sub smochin. 49 Răspunsu-I-a Natanael: Rabi, Tu eşti Fiul lui Dumnezeu, Tu eşti regele lui Israel. 50 Răspuns-a Iisus şi i-a zis: Pentru că ţi-am spus că te-am văzut sub smochin, crezi? Mai mari decât acestea vei vedea. 51 Şi i-a zis: Adevărat, adevărat zic vouă, de acum veţi vedea cerul deschizându-se şi pe îngerii lui Dumnezeu suindu-se şi coborându-se peste Fiul Omului.

 1. „A găsit pe Filip” (In 1,43). Evanghelia acestei Duminici arată în ce mare măsură cunoașterea lui Hristos este un dar. Căci nu Filip L-a găsit pe Domnul, ci Domnul l-a găsit pe Filip şi i-a zis: „Urmează-Mi”. Cât despre Natanael, şi în cazul său iniţiativa o are Iisus: El îl cunoaşte pe Natanael, înainte ca Natanael să-L fi cunoscut (v. 47-48). Citeşte în continuare »

Duminica I din Post (Ioan 1, 44-52)

„Te-am văzut sub smochin” (Ioan 1, 51)

Astăzi este o mare sărbătoare. Astăzi este Duminica I din Post, Duminica Ortodoxiei. Dar ce este, iubiţii mei, Ortodoxia?

Ortodoxia este întocmai precum aurul curat. Precum aurul e scos din cuptor şi ori de câte ori îl arzi este tot mai curat, aşa şi Ortodoxia noastră: este aur care a ieşit din cuptoarele cele duhovniceşti. Iar cuptoarele cele duhovniceşti sunt Sinoadele Ecumenice şi Locale. Aşadar, Ortodoxia nu este rugina eresurilor, ci este aur curat, diamantul adevărului. Ortodoxia este soarele care străluceşte în Răsărit şi în Apus. Citeşte în continuare »

istorioara

din foaia „Lumina Satelor”, anul II, Nr. 8, Sibiu, 4 martie 1923

5Tu, ce ştii a mea gândire
întãreşte-mã mereu
sã nu cad în rãtãcire
dã-mi putere Domnul meu.

Tu ştii ctã necredinţã
este pe acest pãmânt
dã-mi putere, dã-mi credinţã
tot pe Tine sã Te cânt.

Tu ştii pe câte cãi rele
eu de mic am apucat,
scoate paşii vieţii mele
iar la drumul cel curat.

Tu ce ştii a mea gândire,
ajutã-mã sã Te cânt
sã nu cad în rãtãcire,
dã-mi putere Doamne Sfânt…

Traian Dorz, din ”Cântări Uitate”

În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh.

„Între doi tâlhari, măsură a dreptăţii s-a aflat Crucea Ta: căci unul, prin povara hulei, în iad a coborât, iar celălalt, uşurându-se de păcate, spre cunoaşterea teologiei [a urcat]…” (Tropar din Marele Post, glasul al 9-lea, la slavă).

Aşa se spune despre Crucea Domnului. Măsura dreptăţii s-a aflat între doi tâlhari: trei cruci a înfipt Pilat pe Golgota – [două pentru] doi tâlhari şi [una pentru] Dătătorul vieţii. Dar numai Crucea Mântuitorului a fost izbăvire întregii omeniri, Crucea care stătea la mijloc, ea este arma păcii, biruinţa cea nebiruită – biruinţă asupra diavolului şi asupra morţii. Dintre celelalte două cruci, una a fost mântuitoare pentru cel spânzurat pe ea, cealaltă a fost scară spre iad. Citeşte în continuare »

Ap. Evrei XI, 24-26; 32-40; Ev. Ioan I, 43-51

Arhivă articole pe acest subiect: Citeşte în continuare »

4 S Sfantul Gherasim de la Iordan (Sambata Sfantului Teodor – Pomenirea mortilor)

Noul Testament – Marcu, cap. 11
Pr. Iosif Trifa / 600 istorioare religioase – istorioara nr. 107 şi 108
T. Dorz / Istoria unei jertfe vol. I –Capitolul 9: Înţelepciunea şi puterea

talcuire1

din foaia „Lumina Satelor”, anul II, Nr. 8, Sibiu, 4 martie 1923

Citeşte în continuare »

Suntem în Duminica Ortodoxiei. Părinții rânduiesc aceasta la început de Post al Paștelui, ca să nu uităm Cărui Dumnezeu aparținem, Cărui Dumnezeu ne închinăm și întru Care viem. Căci nu avem fiecare un dumnezeu personal și nu ne este negociabilă mărturia de credință. Nu mai adăugăm sau scoatem din Crezul niceo-constantinopolitan ce ne convine sau nu, după moduri de interpretare ori după asocieri de conjunctură. Nu exprimăm crezul nostru de credință în cuvintele noastre, înșiruind ideile în care credem, ci în cuvintele Bisericii, asumând punctele de credință în care ne mântuim. Pentru fiecare cuvânt al Crezului nostru s-a vărsat sânge de Martir și Mărturisitor, coagulat în Sângele Aceluia pentru care Împărăția lui Dumnezeu și mântuirea sufletului omenesc nu i-a fost ideologie, ci țel și chemare plătită cu viața, pentru a fi Viață. Citeşte în continuare »

biblia

din foaia „Lumina Satelor”, Anul II, Nr. 8, Sibiu, 4 martie 1923

martie, 2017
L Ma Mi J V S D
« Feb   Apr »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Colinde
VIDEO
COLECŢIA ISUS BIRUITORUL
LUMINA DE LA CERTEGE

CALENDAR
ICOANA ZILEI
SINAXAR