Arhiva pentru marți, 7 martie 2017

Evanghelia

din foaia „Isus Biruitorul”, Anul III (115), Nr. 10, Sibiu, 07 martie, 1937

7 M Sf. Mc. Ep. din Cherson: Vasilevs, Efrem, Evghenie, Capiton, Eterie, Agatodor şi Elpidie (Post)

Noul Testament – Marcu, cap. 12, 28-44
Pr. Iosif Trifa / 600 istorioare religioase – istorioara nr. 111 şi 112
T. Dorz / Istoria unei jertfe vol. I – Capitolul 10: Biserica cea vie şi cea care învie

un nou zaheu

din foaia „Isus Biruitorul”, Anul III (115), Nr. 10, Sibiu, 07 martie, 1937

Ce spune Sf. Ioan Gură de Aur despre arma postului şi cum trebuie folosită pentru a ne aduce izbândă

Lupta mântuirii ţine cât ţine şi viaţa. Cât trăim în trup, vom avea ispite şi, cât timp diavolul este în lume, vom avea de luptat cu el (I Petru 5, 8-9).

Postind, dai în chip deosebit lupta cu cei doi vrăjmaşi – carnea şi ispititorul – pentru a ajunge biruitor împotriva lor.

Fără îndoială, în lupta aceasta, de multe ori ajungi să plângi îmbrăcat în sac şi cenuşă ca David sau strigând îndurerat ca Apostolul Pa­vel: „Cine mă va izbăvi de trupul morţii acesteia? (Rom. 7, 24).

Sfinţii Părinţi au dat o mare însemnătate postului în lupta pentru desăvârşirea vieţii sufleteşti. Unii au postit o viaţă întreagă. Noi putem învăţa multe din ceea ce ne-a rămas scris în urma lor.

„De voieşti să birui, posteşte“, zice Sfântul Ambrozie. Iar Sfântul Ioan Gură de Aur spune într-o predică: „Timpul postului este un timp de luptă; înarmează-te cu armele duhului, căci nouă ne stă înainte un greu război împotriva Satanei şi a puterii lui“.

Ioan Marini, din vol. “Gânduri creştine” (vol. 1)

… la închisoare, din cauza condiţiilor grele de acolo, s-a îmbolnăvit grav şi, fiind lăsat fără îngrijire medicală, a trecut la Domnul în braţele fraţilor care erau împreună cu el… Asta s-a întâmplat în ziua de 7 martie 1960, în închisoarea Gherla.

Fratele Mândroni Valer s-a născut în satul Ciula Mare de lângă Haţeg, judeţul Hunedoara, la data de 2 februarie 1902, din părinţii Petru şi Ana. A mai avut 5 fraţi.
După terminarea şcolii primare a rămas în casa părintească, devenind un bun şi harnic agricultor. Iar după eliberarea din armată, s-a căsătorit cu soţia sa, Voichiţa, având doi copii: pe Valer şi pe Iulius.

Fiind preţuit de toţi pentru hărnicia şi priceperea sa, a fost a­les primar al comunei între anii 1933 şi 1940. Dar viaţa aceasta mereu în mijlocul lumii şi în tovărăşia multor oa­meni de tot felul l-a atras pe căile petrecerilor lumeşti şi ale băuturii. Mai ales că în zona aceea sunt mulţi pomi şi se face multă băutură aducătoare de pierzare, atât trupească, cât mai ales sufletească, multora. Bietul frate Valer, înainte de a-L cunoaşte pe Domnul Iisus, era prins cu totul în patima acestor băuturi. Citeşte în continuare »

Și te mărturisești incomplet cu câte din astea faci: judeci, vorbești de rău, și ele se înregistrează toate.

E ușor să spui: „Uite ce a făcut!”, dar tu nu știi de ce a făcut și nici nu-i cunoști întoarcerea lui cu lacrimi. Și nu auziți că-i mai iubit de Dumnezeu, dacă se întoarce, decât cel care nu a căzut? Și ce te faci tu? Pentru că s-a creat un obicei, și asta-i prost, să se vorbească cu ușurință de rău de altul: „Da’ ce, numai eu vorbesc? Da’ ce, nu merită? Da’ ce, nu văd eu ce face?”

Fraților, nu există în creația lui Dumnezeu nimic, fir de iarbă, să nu știe Dumnezeu de el. Au doar de iarbă se interesează mai mult Dumnezeu decât de oameni? Și atunci, sigur că suntem urmăriți. Și nouă ni se cere dăruirea. Vreți să biruiți: smeriți-vă și nu judecați pe nimeni. Pentru că în felul acesta veți fi liberi. Altfel nu. Citeşte în continuare »

8Am fost o harfã plângãtoare
sortitã-n faptul unei seri
pe-a mele strune cãlãtoare
sã plâng a dragostei dureri.

Cu mâna-i, soarta mea pribeagã
de-un spin uscat m-a atârnat
sã-mi fie zbucium viaţa-ntreagã
şi-n plâns sã-mi fie-al meu cântat.

… Era o dulce primãvarã
şi vântu-n frunze adia,
atunci când eu întâia oarã
am început cântarea mea.

În razele de dulce soare
şi-n caldele-adieri de vânt,
iubirea lumii trecãtoare
am început voios s-o cânt.

Pe fragedele mele strune
nestãpânitele porniri,
sãlbatic au pornit sã-şi spuie
cântarea tristei lor iubiri… Citeşte în continuare »

Pr. Muntean

din foaia „Isus Biruitorul”, Anul III (115), Nr. 10, Sibiu, 07 martie, 1937

martie, 2017
L Ma Mi J V S D
« Feb   Apr »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Colinde
VIDEO
COLECŢIA ISUS BIRUITORUL
LUMINA DE LA CERTEGE

CALENDAR
ICOANA ZILEI
SINAXAR