Arhiva pentru joi, 9 martie 2017

Întrucât Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2017 drept An comemorativ al Patriarhului Justinian şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, iar Parlamentul României a adoptat Legea nr. 247/2011 pentru declararea zilei de 9 martie Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989, publicată în Monitorul Oficial partea I nr. 864 din 8 decembrie 2011, precizând că data de pomenire a celor care au decedat ca luptători împotriva comunismului să fie 9 martie a fiecărui an, ziua pomenirii celor 40 de mucenici, Patriarhia Română a transmis Centrelor eparhiale îndemnul de a săvârşi în această zi slujbe de pomenire a celor care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român.

Momentul liturgic va cuprinde ectenia pentru pomenirea eroilor, ostaşilor şi luptătorilor români, din Liturghier (ed. 2012) şi dinSlujba Parastasului pentru eroi (ed. 2016).

Biroul de Presă al Patrarhiei

O martuirie a parintelui Iosif

din foaia ”Lumina Satelor”, anul IX, Nr. 10, Sibiu, 9 martie, 1930

„Prin post – zice părintele Ieronim – ne putem întoarce din nou în raiul din care am fost scoşi pentru plăcerea mâncării. Cea dintâi poruncă, pe care Dumnezeu a dat-o omului a fost postul. Cât timp el a păzit-o, a fost fericit; când a nesocotit-o, a ajuns un nenorocit.“

„Deci, zice Sfântul Ioan Gură de Aur, de-a fost postul de treabă în rai, cu cât este mai de treabă afară din rai! De a fost de treabă iarba (leacul) mai înainte de rană, cu atât mai vârtos după ce s-a făcut rana! Şi de-a fost bună arma aceasta a postului mai înainte de războiul poftelor, cu cât mai bună este după atâta război ce avem de la poftele trupeşti şi de la diavolul. Citeşte în continuare »

21 – Cutremurãtoarea osândã care îi așteaptã pe cei care sãvârșesc fãrãdelegea – este potrivitã cu înștiințãrile și cu dreptatea lui Dumnezeu.
De care ei n-au vrut sã ținã seama, mãcar cã erau atât de datori sã le asculte.

2 – Ce fioroasã este și trãirea pe pãmânt și moartea pe el, a acelor suflete nelegiuite care s-au rãzvrãtit împotriva lui Dumnezeu prin neascultare.
Nelegiuitul însuși în fața morții când își vede și trecutul și viitorul mai limpede ca oricând, se cutremurã îngrozit.
O, de s-ar cutremura cu adevãrat mai înainte – și nu abia atunci!

3 – Cutremurul prea târziu pentru pãcat, nu-i mai folosește omului la nimic, fiindcã la moarte pentru el viața și prilejul mântuirii, au trecut pentru totdeauna.
Pentru cel muribund mai rãmâne numai înspãimîntãtoarea groazã a morții și înfricoșata întâlnire cu Dumnezeu, fațã de care a trãit și a murit ca un vrãjmaș. Citeşte în continuare »

ordonanta

din foaia ”Lumina Satelor”, anul IX, Nr. 10, Sibiu, 9 martie, 1930

Într-o clipă pe pământ şi-n cer!
De la marginile lumii şi din adâncuri se reîntorc şi ne spune-n şoapta lor tot ce avem de îndeplinit – bine sau rău, dar tu, omule alege! Gândurile rele… puzderile! Ele tăbărăsc de obicei în mintea omului, concentrat la rugăciune sau hotărât a săvârşi binele!
Musafirii nedoriţi, dacă încolţesc ca şi buruienile prin straturi smulgele mai înainte de a creşte în propria ta minte.
Ce strat minunat ! un pământ atât de roditor… . Dacă nu vei plivi buruienile, din vreme, te vei pomeni în toamna vieţii tale cu o şerpărie întreagă.
Doreşti să fii de folos pentru tine, pentru viaţă, pentru omenire : Smulge paiul străin pe care-l ai, buruiana gândului stricat şi nu privi gândurile rele ca într-o oglindă şi nici le răsuci pentru a le vedea pe toate feţele. Căci de aici începe păcatul, îndulcindu-te sub amăgirea lor. Citeşte în continuare »

alcoolul„Ce legătură tainică este între soţi – zice Sf. Părinte Tertulian – ei se roagă împreună, suferă împreună… îşi împart bucuriile ca şi necazurile… viaţa lor e o viaţă de dragoste… şi rugăciune“; iar unde sunt astfel de „doi“, acolo e şi Domnul între ei (Matei 18, 20).

Dar din o astfel de viaţă, cu ajutorul băuturii, diavolul face un iad. Unde bărbatul a apucat cu băutura, vai de soţia lui, vai de copiii lui şi vai de casa aceea. O astfel de casă şi viaţă este un adevărat iad. Beţivul calcă în picioare totul. Calcă în picioare până şi Biblia şi cartea de rugăciune a bietei sale soţii. Citeşte în continuare »

4Cum stau privind albastrul mãrii
şi-ntinsul ei cel larg deschis,
mã tot gîndesc adânc Iisuse
ce-ascunde negrul ei abis?

O, câte lucruri nepãtrunse
ţin valurile-n fundul lor,
când adâncimile albastre
le-ascund de ochii tuturor…

… În ochii-albaştri, cum e marea
când lacrima îşi face loc,
o, cine-ar şti ce-ascunde-un suflet
de om purtat de nenoroc!…

Când lacrimile curg la vale
lãsând în piept un lung suspin,
o, cine-ar şti durerea-ntreagã
ce-o poartã sufletul strãin!

De-aceea când vedea-vei lacrimi
curgând din ochii oarecui
nu-l necãji, – cãci cine ştie
ce-ascund adâncurile lui!…

Traian Dorz, din ”Cântări Uitate”

9 J † Sf. 40 de Mc. din Sevastia; Sf. Mc. Urpasian (Dezlegare la ulei şi vin)

Noul Testament – Marcu, cap. 14, 1-31
Pr. Iosif Trifa / 600 istorioare religioase – istorioara nr. 115 şi 116
T. Dorz / Istoria unei jertfe vol. I – Capitolul 10: Biserica cea vie şi cea care învie

ce poate face un preot

din foaia ”Lumina Satelor”, anul IX, Nr. 10, Sibiu, 9 martie, 1930

martie, 2017
L Ma Mi J V S D
« Feb   Apr »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Colinde
VIDEO
COLECŢIA ISUS BIRUITORUL
LUMINA DE LA CERTEGE

CALENDAR
ICOANA ZILEI
SINAXAR