Arhiva pentru duminică, 16 aprilie 2017

Petru-Popa-SaucaniO vorbire a fratelui Popa Petru
de la o adunare din Săptămâna Luminată

„…Dar fiecare cu ceata lui” (I Cor 15, 22).

 S-a vorbit mereu la aceste sărbători că Hristos a înviat. Şi s-a răspuns mereu: „Adevărat că a înviat”. Aceste cuvinte adevărate se spun de multă vreme. Pentru creştinii din zilele noastre a devenit un obicei să spună aşa. [Şi zic] fără să-şi dea seama ce. Spun pentru că aşa-i obiceiul. Venind astăzi pe tot drumul de unde am venit, am auzit mereu oameni spunând: „Hristos a înviat!”, iar alţii răspunzând mereu: „Adevă­rat că a înviat!”.

Fraţii mei, [despre] săptămâna aceasta se spune că-i Săptămâna cea Luminată; iar săptămânii care a trecut i se spune Săptămâna Patimilor. E săptămâna în care a pătimit Dumnezeu. E săptămâna cea mai dureroasă pe care a putut s-o facă omenirea Fiului lui Dumnezeu, Care a venit să le aducă lor cea mai mare binecuvântare şi cel mai mare har. A fost o vreme când, în Săptămâna Patimilor, Dumnezeu a fost dat în mâinile oamenilor; şi mâinile oamenilor au făcut cea mai groaznică crimă ce s-a putut face. Lumea întreagă şi toţi oamenii sunt în mâinile lui Dumnezeu şi El le-a făcut numai bine. Şi, dacă a fost un ceas şi o săptămână grea, când Dumnezeu S-a lăsat în mâinile oamenilor, iată ce au putut ei să facă cu El. Citeşte în continuare »

Pr-Iosif-Trifa-2„Boala aceasta nu este spre moarte, ci spre slava lui Dumnezeu, pentru ca Fiul lui Dumnezeu să fie proslăvit prin ea“ (Ioan 11, 4).

Boala de piept

În al doilea an după venirea sa la Sibiu, părintele se îmbolnăveşte foarte grav de o boală de piept, despre care va scrie mai târziu următoarele:

Cum am aflat eu moartea şi învierea Domnului

Sunt câţiva ani de atunci… O boală neiertătoare se furişase în corpul meu şi o altă boală şi mai grea în sufletul meu. Cu paşi repezi alergam spre pieirea trupească şi sufletească. Pe urmă se întâmplară lucruri mari în via­ţa mea. În casa mea se petrecuse o golgotă şi medicii clătinau din cap la căpătâiul patului meu. Eram pierdut… Citeşte în continuare »

ignatie_monah-tezaurul_ortodoxiei„Sărbătorim în această zi Triumful (Duminica Ortodoxiei – n.n.), dar într-o vreme în care, mai mult ca oricând, nu numai Ortodoxia, ci întreaga creştinătate trăieşte umilinţe şi încercări fără număr. Peste tot în lume credinţa creştină este pusă în discuţie, mai pe faţă în regimurile atee sau totalitare, mai cu vicleşug în ţările peste care a pus stăpânire materialismul practic. În faţa acestor pericole şi asalturi multiple şi variate ale răului, Bisericile Ortodoxe au uneori tendinţa de a se închide în ele însele, de a-şi defini identitatea împotriva lumii care le înconjoară, împotriva celorlalte religii, împotriva creştinilor ne-ortodocşi, într-o înăsprire confesională ce poate fi înţeleasă din punct de vedere omenesc, dar care limitează puterea mesajului Evangheliei. Doar focul Sfântului Duh poate cuprinde lumea. «Lumea» se opune Bisericii. Această coexistenţă dureroasă trebuie oare imputată doar lumii? Citeşte în continuare »

Hristos a înviat – şi moartea
Zdrobit-a fost pe crucea sfântă!
În primăvara ce se-avântă
Răsună ceru-ntreg de cântec
Şi-n mine Învierea cântă… Citeşte în continuare »

A-nviat din morţi Stăpânul
Şi pe-ai Săi îi va-nvia,
Când veni-va a doua oară,
El pe nori Se va arăta. Citeşte în continuare »

Hristos din morţi a înviat,
Făptura-ntreagă cântă…
A înviat… a înviat…
Ce bucurie sfântă! Citeşte în continuare »

Costel Rotaru

Traian Dorz25 Aprilie – Sărbătoarea Paştelor 1976

 

Iisus Hristos,

Marele nostru Dumnezeu şi Mântuitor,

Cel Care ai înviat şi eşti Viu în vecii vecilor,

Slavă veşnică Ţie!

 

În această Slăvită Sărbătoare a Învierii Tale, ne prosternăm până la pământ în faţa Ta şi Te preamărim recunoscători şi îndatoraţi din tot sufletul nostru îndatorat şi recunoscător pentru tot ce ne-ai dat prin dragostea şi prin Jertfa Ta pentru noi. Şi pentru tot ce ne-ai ajutat să-Ţi dăm şi noi prin dragostea şi jertfa noastră pentru Tine, căci totul, Doamne Iisuse, vine numai de la Tine.

Ţie Ţi se cuvine pe de-a-ntregul toată slava şi mulţumirea şi pentru această lucrare. Tu ai inspirat-o, Tu ai călăuzit-o, Tu ai realizat-o, Tu ai păzit-o, Tu vei răspândit-o, spre slava Ta şi spre cunoaşterea uneia dintre cele mai tainice şi mai prigonite de lume Mişcări ale Evangheliei Tale vii, dar şi cea mai scumpă şi iubită Ţie. Citeşte în continuare »

Hristos a înviat!

16 D (Vecernia Învierii)
(†) Învierea Domnului (Sfintele Paști);
Ap. Fapte I, 1-8;
Ev. Ioan I, 1-17

aprilie, 2017
L Ma Mi J V S D
« Mar   Mai »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
CATEGORII
VIDEO
COLECŢIA ISUS BIRUITORUL
LUMINA DE LA CERTEGE

CALENDAR
ICOANA ZILEI
SINAXAR