Arhiva pentru marți, 2 mai 2017

Începând cu anul 2004, în data de 2 mai celebrăm Ziua naţională a tineretului.

Îndemnăm pe această cale tineretul ţării noastre şi de pretutindeni să-L caute pe Dumnezeu.

Curăția cărării tânărului

Problema educației tineretului este o problemă foarte însemnată și de aceea fiecare familie, fiecare biserică și fiecare popor și-o pune – sau ar trebui să și-o pună – cu foarte multă grijă. Pentru că de această educație depinde în cea mai mare măsură nu numai fericirea sau nefericirea celor care au sau nu au tineret, ci întreg viitorul lor. Citeşte în continuare »

De la începutul până la sfârşitul Scripturilor, ascultarea de Dumnezeu trece ca un fir roşu. În grădina Edenului, primului om i s-a dat porunca ascultării de Dumnezeu. Dar această ascultare a fost otrăvită prin neascultarea lui Adam. Prin întreg Vechiul Testament trece această ascultare otrăvită.

Domnul Iisus Hristos a tămăduit şi ascultarea. El S-a făcut ascultător până la moartea crucii (Flp 2, 8). Ne-a împăcat cu Dumnezeu prin Sângele Crucii  şi ne-a pus în legătură de ascultare cu El. Cuvântul „ascultare” este deci un cuvânt mare şi sfânt. De câte ori îl auzim trebuie să tresărim, gândindu-ne la ascultarea de Dumnezeu şi la ascultarea până la cruce a Fiului Său.

Toate ascultările din această lume trebuie să aibă legătură cu marea ascultare de Dumnezeu. Citeşte în continuare »

Iisuse, Apa vie
ce orice sete-alini,
ce inima ne-o-nvie
şi ochii ni-nsenini;
Tu sufletul ni-l saturi,
Tu duhul ne-ai-nnoit,
pe-a lumii mii de laturi,
– Iisuse, fii slăvit! Citeşte în continuare »

În preafrumoasele rapoarte ce tipărim despre adunările Oastei Domnului din largul ţării, se scoate aproape în toate la iveală că aceşti preavrednici şi de Dumnezeu iu­biţi ostaşi, fiind ei fii credincioşi şi neclintiţi ai sfintei noastre Bise­rici Ortodoxe, peste tot locul, dacă în zi de duminică sau de săr­bătoare are loc adunarea lor, ei întâi şi-ntâi merg la sfânta bise­rică, unde nu numai că ascultă sfânta slujbă, dar cei ce ştiu cântă în strană sau chiar în cor, iar apoi, pentru ţinerea adunării însăşi, trec în şcoală.

Asupra acestui lucru am dori o înţelegere, care ni se pare mai po­trivită scopului. Spunem ce am vă­zut într-un oraş din Mitropolia ort. a Ardealului, la Orăştie. Aici Oa­stea Domnului s-a înfiinţat aşa ca în cele mai multe locuri, răsărind din sânul poporului ca o semănătură căzută pe pământ bun. Citeşte în continuare »

din foaia ”Lumina Satelor”, anul V, nr. 19, Sibiu, 2 mai, 1926

Sf. Ioan Gură de Aur
din „Parinti, copii si cresterea lor”

După căsătorie, dacă se nasc copii, vom vedea și aici aceeași nebunie și multe obiceiuri care te fac să râzi.

Într-adevar: când vine vremea să se pună un nume copilului, nu-i dau un nume de sfânt, cum obișnuiau cei de demult, ci aprind lămpi și le dau nume. Apoi copilului îi dau numele lămpii care a ținut cel mai mult, zicând că așa va avea viață lungă.

Iarași, dacă se întâmplă ca pruncul să moară, și se întâmplă des, mult se mai distrează vicleanul că i-a înșelat ca pe niște copii fără minte.

Ce să mai spunem despre talismanele și despre clopoțeii de la mână sau despre ața roșie și celelalte, toate lucruri prostești? Citeşte în continuare »

2 M Aducerea moaştelor Sf. Atanasie cel Mare; †) Sf. Ier. Atanasie al III-lea (Patelarie), patriarhul Constantinopolului

Noul Testament – Ioan 1, 1-34
Pr. Iosif Trifa / 600 istorioare religioase – istorioara nr. 207 şi 208
T. Dorz / Istoria unei jertfe vol. I – Capitolul 18: Frumosul an 1930

CATEGORII
VIDEO
COLECŢIA ISUS BIRUITORUL
LUMINA DE LA CERTEGE

CALENDAR
ICOANA ZILEI
SINAXAR