Arhiva pentru sâmbătă, 1 iulie 2017

Din robi ai fărădelegii, robi ai dreptății

             Iubiți frați și surori. Sfântul Apostol Pavel, în textul de față se adresează creștinilor din Roma care au fost deja botezați, de aceea întâi le amintește despre trecutul lor păcătos de dinaintea Botezului, ca mai apoi să-i îndemne să stăruiască întru harul nașterii de sus dobândită la Sfântul Botez, actualizându-l neîncetat prin fapte vrednice de sfințire (6, 20-22). Tot unor creștini botezați le atrage atenția dreptul Pavel și efesenilor când le scrie să se înnoiască continuu în duhul minții lor, îmbrăcându-se întru omul cel nou, zidit după sfințenia Domnului[1] (4, 17-24). Observăm din această scurtă privire asupra subiectului credinței, că sfântul Pavel niciodată nu îndeamnă spre o credință pasivă, după cum învață unii protestanți, ci ea este mereu vie, mereu activă, supusă zilnic unui examen critic al conștiinței de creștin născut la o viață nouă, a cărui unic atribut este prin excelență sfințenia (Levitic 19, 2). Citeşte în continuare »

Arhivă articole pe acest subiect:
Vindecarea robului sutaşului – Pr. Iosif Trifa

Sutaşul roman credincios din Capernaum – Pr. Iosif Trifa Citeşte în continuare »

Cuvântul izvorât din tine
e-o parte din fiinţa ta;
– şi-n Timp acum, şi-n Veşnicie,
el chipul tău ţi-l va purta.

Pe fapta ta se-ntipăreşte
făptura sufletului tău
din clipa când o săvârşeşte
şi gândul lui – curat sau rău. Citeşte în continuare »

†) Sf. Ier. Leontie de la Rădăuţi;
Sf. Mc., doctori fără de arginţi, Cosma şi Damian

Noul Testament – Fapte 16, 16-40

Pr. Iosif Trifa / 600 istorioare religioase – istorioara nr. 311 şi 312

T. Dorz / Istoria unei jertfe vol. II – Capitolul 2: Slăvit să fie Domnul!

din vorbirea fratelui Opriş Ioan
la adunarea de la Reşiţa – 1974

Pe drum, odată, călătoreau doi oameni. Călătoreau din sat în sat şi din cetate în cetate, căutând bani, colectând pentru zidirea unei biserici. Şi ei au găsit în drumul lor fel de fel de oameni pe la uşile pe unde au mers. Într-un loc au găsit un boier care i-a ocărât rău. Dar, pentru că ei au stăruit să le dea ceva, el a pus mâna pe bâtă şi i-a bătut rău de tot. Că el, datorită bogăţiilor, sta bine şi nu se temea, că se avea bine cu toţi mai-marii şi nu se temea că i se poate cere socoteală. Aşa că îi bătu bine. Dar după ce îi bătu aşa, unul din cei de jos îi zise boierului: „Boierule, boierule, tot ce ne-ai dat a fost pentru noi şi pentru păcatele noastre. Acum te mai întreb o dată: pentru biserică ce dai? Pentru Dumnezeu ce dai?” Atunci i s-au deschis şi ochii, şi punga boierului şi a început să plângă, dându-le pentru biserică mai mult decât s-ar fi aşteptat ei. Citeşte în continuare »

Oricât ar părea de ciudat Mântuitorul ne oferă, de mii de ani de acum, lecții de viață cotidiană. Evanghelia Duminicii acesteia (Matei 8.5-13) ne aduce aminte că a fi uman, a fi de partea omului- cu alt cuvinte, nu ține cont de națiune ori ierarhie socială, nu ține cont de modul în care lumea ține cont de toate. Un sutaș, adică un ofițer roman pus peste o sută de soldați, cere Mântuitorului, în Capernaum, să-i vindece sluga. Evanghelia ne arată, câteva versete mai sus (Matei 8.1-4) că tocmai vindecase Domnul un lepros, un looser, cu i-am spune azi, un nimeni social. Acum dușmanul roman, căci despre un ofițer dușman vorbim, cere lui Hristos să-i vindece sluga. Citeşte în continuare »

18. Preadulcele meu, nimic nu mă va mai putea despărţi de Tine!

19. Tot ce am în inima mea, în casa mea şi în viaţa mea este numai de la Tine.

20. Toate la care mă uit cu ochii mei mi Te arată pe Tine.

21. Tot ce ating cu mâinile mele îmi aminteşte de dragostea Ta. Citeşte în continuare »

Doi oameni.

Un sătean rău şi fără teamă de Dumnezeu, prinzând în fâneaţa sa un bou al vecinului său, îl lovi şi-i rupse un picior.
Vecinul, care era un om bun şi credincios, găsi, în altă zi, în ţarina sa, oile celui care-i lovise boul. Citeşte în continuare »

Cuviosul Paisie Aghioritul

Mare lucru este credinţa! Vedeţi, şi Apostolul Petru prin credinţă a umblat pe apă. Dar de îndată ce a intrat logica, a început să se afunde. (…) Credinţa se întăreşte cu ajutorul rugăciunii. Un om care nu şi-a cultivat credinţa sa de mic, dar are intenţie bună, o poate cultiva prin rugăciune cerând de la Hristos să-i adauge credinţă. Să cerem de la Hristos să ne adauge credinţă şi să ne-o mărească. Ce i-au spus Apostolii lui Hristos? Oare n-au spus: “Sporeşte-ne credinţa? Când spui “sporeşte”, înseamnă că te încredinţezi pe tine lui Dumnezeu. Pentru că de nu se încredinţează cineva pe sine lui Dumnezeu, ce să-i sporească Dumnezeu? Cerem de la Dumnezeu să ne sporească credinţa nu ca să facem minuni, ci ca să-L iubim mai mult. Citeşte în continuare »

iulie, 2017
L Ma Mi J V S D
« Iun   Aug »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
CATEGORII
VIDEO
COLECŢIA ISUS BIRUITORUL
LUMINA DE LA CERTEGE

CALENDAR
ICOANA ZILEI
SINAXAR