Arhiva pentru luni, 11 septembrie 2017

fr. Mircea ANDRONIC

Moţiunea – un document extraordinar al Oastei Domnului

Referitor la evenimentul din 12 septembrie 1937, ştiu sigur că tatăl meu, Leon, povestea cu durere mamei mele ceva despre un oarecare părinte Iosif, de la Sibiu, pe care îl respectau şi îl iubeau foarte mult, dar şi că acest părinte era foarte bolnav şi nedreptăţit de un mitropolit. Despre acea zi mi-a povestit însuşi tatăl meu, care a făcut parte din delegaţia trimisă către mitropolit. Despre asta aveam să aflu ulterior mai multe detalii şi de la alţi fraţi înaintaşi, care, mulţi dintre ei, au trecut la Domnul… Citeşte în continuare »

fr. Sergiu GROSSU

Moţiunea – testament şi îndreptar pentru Oastea Domnului

Cel care vă vorbeşte astăzi pe această cale este fratele vostru Sergiu Grossu. Îmi pare tare rău că nu pot lua parte alături de dvs. la comemorarea celebrei Moţiuni din 12 septembrie 1937, când delegaţii Oastei Domnului din toată ţara s-au adresat, acum 60 de ani, mitropolitului Nicolae Bălan, făcând acele mărturisiri de credinţă, ce au rămas, pentru ostaşii din toate timpurile, un adevărat testament şi îndreptar al acestei Mişcări duhovniceşti din cadrul Ortodoxiei… Citeşte în continuare »

 

Mai arde ceva-n tine
din ce-ai avut cândva,
din prima ta credinţă
mai ai acum ceva?
Ori din a ta nădejde
nu ai nici un îndemn
şi din iubirea-ţi dulce
n-a mai rămas, n-a mai rămas nici semn!

…Ai fost copil odată
şi ce frumos era,
un rai şi-o fericire
tot jurul tău părea!
Iubeai – şi numai îngeri
pe calea ta-ntâlneai,
erai şi tu un înger
şi ce frumos, şi ce frumos erai!…

Citeşte în continuare »

fr. Gheorghiţă SIMION

Iisus cel Răstignit – Iisusul Oastei

La ziua aceea de 12 septembrie, Dumnezeu a rânduit să fiu şi eu acolo. N-aş vrea să spun nimic de la mine, ci am rugat pe Duhul Sfânt să-mi amintească tot ceea ce am auzit atunci, cu urechile mele, de la scumpul nostru Părinte. Îi păstrez vie imaginea de-atunci, din curtea Aleii Filozofilor, nr. 18. Parcă văd şi-acum mulţimea… Citeşte în continuare »

 

11 L  Sf. Cuv. Teodora din Alexandria; Sf. Cuv. Eufrosin

Noul Testament – Galateni 1

Pr. Iosif Trifa / 600 istorioare religioase – istorioara nr. 433  si 434

T. Dorz / Istoria unei jertfe vol. II
– Capitolul 9: In vremea aceea

fr. prof. Gh. PRECUPESCU

„Trifismul” şi Oastea Domnului

E un eveniment important astăzi, Moţiunea din 12 Septembrie. O, cât a luptat Părintele Iosif Trifa! El a parcurs tot perimetrul Ortodoxiei, de la o margine la alta; dar ţin să spun şi astăzi, cu toată convingerea, din câte am citit, din câte am învăţat de la înaintaşii mei: Părintele Iosif n-a trecut de graniţele Ortodoxiei! Au trecut alţii, care nu lau ascultat, alţii, care au transformat învăţătura lui în trifism. Trifismul e una, şi Oastea Domnului e alta. Trifismul reprezintă pe acei ce au mers dincolo de graniţele Ortodoxiei; nu s-au oprit la graniţe. Părintele Iosif Trifa s-a oprit şi a făcut ceea ce se cheamă Moţiunea de la 12 Septembrie. Ea dă un răspuns pentru totdeauna la toate problemele Oastei Domnului şi ale Bisericii. Citeşte în continuare »

Foaia «Ostaşul Domnului»

 

 Aici voi aminti că Mitropolia din Sibiu n-a putut şi nu poate suferi foaia «Ostaşul Domnului», pe care o scoate iubitul meu tovarăş de luptă şi de jertfă, părintele Vasile Ouatu din Bucureşti.

De ce această pornire? Pentru că «Ostaşul Domnului» este o dovadă că Oastea Domnului nu aparţine unui ierarh şi unei eparhii, ci este a tuturor celor care se ocupă cu ea şi se jertfesc pentru ea.

Însă ambiţia personală şi regională nu poate suferi acest lucru.

 

 

Voluntariat – sau Oaste oficială? Citeşte în continuare »

11. Alt bătrân având trebuinţă de o haină, s-a dus în târg şi a cumpărat una, care costa puţini bani. Luând el haina, a pus-o şi a şezut pe ea. Şi dând preţul vânzătorului, număra banii pe lespedea ce era acolo. Iar cineva venind prin spatele lui, trăgea haina, vrând să o ia pe sub ascuns. Simţind bătrânul că oarecine, trage haina, s-a uşurat pe sine, întinzându-se oarecum spre locul acela unde număra banii, până când cel ce trăgea haina, a luat-o şi s-a dus. Şi aşa bătrânul plătind tot preţul s-a dus neluând nimic. Citeşte în continuare »

Î. P. C. Sa Părintele Arhimandrit Iuliu Scriban, preaiubitul nostru vestitor şi apărător, îi pune din nou la punct pe criticanţii Oastei Domnului

Ca un dar de sfintele săr­bători ale Pogorârii Duhului Sfânt, Domnul S-a îngrijit să ne trimită două strălucite apărări care pun definitiv la punct toate criticile şi nedumeririle ce s‑au ridicat privitor la mişcarea Oastei Domnului. Prima este apărarea ce ne-a făcut-o în Sinodul Eparhial din Sibiu Î. P. S. Sa mitropolitul Nicolae, cu care ne-am ocupat în numărul trecut. A doua este strălucita apărare pe care o publică cu titlul de mai jos Î. P. Cuv. Sa Părintele Arhim. Iuliu Scriban în revista «Graiul Vremii»:

De ce nu vă mişcaţi şi aici, fraţilor?

Noi am luat hotărât apărarea Părintelui Trifa, cu aşezământul său Oastea Domnului, împo­triva celor care-l necăjesc cu vorba că aşezământul său n-ar călca în căile ortodoxiei. Dar sărind în apărarea Părintelui de la Sibiu, ne minunăm de altele: cum se poate că unii preoţi sar ca muşcaţi de şarpe când văd că unul din ai lor lucrează şi stau ca muţii când văd aşezămintele Bisericii noastre în­călcate? Citeşte în continuare »

septembrie, 2017
L Ma Mi J V S D
« Aug   Oct »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
CATEGORII
VIDEO
COLECŢIA ISUS BIRUITORUL
LUMINA DE LA CERTEGE

CALENDAR
ICOANA ZILEI
SINAXAR