Arhiva pentru marți, 12 septembrie 2017

Părintele Iosif Trifa

Cele trei cuvinte ale Părintelui Iosif Trifa de la Moțiunea din 12 septembrie 1937

Prima cuvântare

Fraţilor, o mare bucurie avem astăzi! Ne vedem strânşi aici, în numele Domnului nostru Iisus, atâţia fraţi din toate părţile ţării. Dar, pe lângă bucurie, avem şi o mare datorie şi o grea răspundere, căci, fraţii mei, sfatul acesta, adunarea aceasta nu este un sfat ca oricare alt sfat şi nici o adunare ca oricare altă adunare. Oastea Domnului este adunarea Domnului, iar noi trebuie să ne apropiem cu frică şi cu cutremur când este vorba să ne amestecăm cu nepriceperea noastră în mersul acestei Mişcări. Noi rămânem nişte copii nepricepuţi ai Domnului şi trebuie să tremurăm cu frică atunci când este vorba să ne amestecam cu sfatul nostru în lucrarea Lui, în planurile Lui, în voia Lui… Citeşte în continuare »

Preot Petru RONCEA

Şapte puncte ale Moţiunii

Am găsit în Moţiune şapte puncte deosebite, care ar trebui să ne fie nouă şapte jaloane pe drumul care duce spre cer, pentru Oastea Domnului, pentru noi toţi.

 Primul element al Moţiunii este binecuvântarea Bisericii. Tot ceea ce facem să fie cu binecuvântarea Bisericii, adică să nu facem nimic, nici un lucru de pe care Biserica să-şi ia binecuvântarea sa. Să nu facem nimic care este împotriva Bisericii. Citeşte în continuare »

Pr. Prof. Vasile MIHOC

Moţiunea defineşte clar drumul Oastei

Părintele Iosif Trifa a fost caterisit în 1935. Ne putem imagina situaţia grea a celor care au rămas credincioşi drumului de la început şi Părintelui Iosif. Ce s-a întâmplat după aceea? Părintele avea să moară, după atâtea suferinţe, la 12 februarie 1938. În 12 septembrie 1937 suntem cu cinci luni înainte de plecarea la Domnul a Părintelui Iosif. Oastea Domnului trebuia să-şi găsească drumul. Cunoaştem motivul principal al conflictului dintre Mitropolitul Nicolae Bălan şi Părintele Iosif. Mitropolitul Nicolae, presat din mai multe părţi, a vrut să îndiguiască Oastea Domnului într-un mod care nu i se potrivea. A fost lupta aceea pentru statute, ca Oastea Domnului să aibă nişte statute, care ucideau duhul Mişcării. Părintele Iosif a spus: Asta nu se poate! Citeşte în continuare »

Mult ne mângâie-un prieten în singurătate,
de aceea un prieten e mai scump ca toate;
– dar Adevăratul Prieten Domnul este numa’,
de aceea fă-ţi-L Prieten pe Iisus acuma!

Primeşte-L pe Iisus, primeşte-L pe Iisus,
în El ai viaţa cea de Sus
şi rămâi, şi rămâi cu El mereu,
să fii fiu, să fii fiu lui Dumnezeu.

Mult ne mângâie un bine într-o zi lipsită,
de aceea fapta bună e cu drag primită;
Binefăcătorul Care ţi-a făcut mai bine
e Iisus, – primeşte-I astăzi Harul pentru tine. Citeşte în continuare »

Era cunoscut de toţi conflictul ce se ivise în sânul Oastei Domnului.

Puţini însă sunt aceia care cunosc acum adevărul asupra celor ce s-au petrecut. Şi încă şi mai puţini sunt cei care mărturisesc acest adevăr!

„Ne-a durut şi ne-a frământat de la început, pe toţi, cele petrecute la Sibiu“ – mărturisesc fraţii contemporani acestor evenimente, care s-au rugat mereu şi au stăruit mereu pentru pace şi împăcare.

Părintele Iosif a propus Mitropoliei, de cinci ori, să se facă un mare sfat al Oastei, în care să se pună la punct toate chestiunile ce priveau bunul mers al Mişcării – dar a fost mereu refuzat (vezi în «Ecoul» an. II, nr. 5 „O declaraţie“).

Nu vom judeca noi acum toate acestea. Citeşte în continuare »

 

12 M  Sf. Mc. Avtonom, Macedonie şi Teodul (Odovania Praznicului Naşterii Maicii Domnului)

Noul Testament – Galateni 2

Pr. Iosif Trifa / 600 istorioare religioase – istorioara nr. 435  si 436

T. Dorz / Istoria unei jertfe vol. II
– Capitolul 9: In vremea aceea

16. Povestit-a unul din bătrâni, că era un bătrân beţiv şi lucra o rogojină în fiecare zi pe care o vindea în sat şi bea preţul ei. Mai pe urmă a venit un frate la dânsul şi a rămas petrecând cu el şi lucra şi el în fiecare zi o rogojină, iar bătrânul o lua şi pe aceea şi vânzând-o, bea preţul amândorura, fratelui aducându-i pâine seara. Trei ani făcând aceasta, nimic nu-i zicea lui fratele. După aceea însă a zis fratele întru sine: iată gol sunt şi pâinea mea cu lipsă o mănânc! Mă voi scula şi mă voi duce de aici. Dar iarăşi a socotit întru sine, zicând: unde să mă duc să şed iarăşi, căci eu pentru Dumnezeu şed împreună. Citeşte în continuare »

septembrie, 2017
L Ma Mi J V S D
« Aug   Oct »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
CATEGORII
VIDEO
COLECŢIA ISUS BIRUITORUL
LUMINA DE LA CERTEGE

CALENDAR
ICOANA ZILEI
SINAXAR