Arhiva pentru joi, 2 noiembrie 2017

Ieromonah Petru Pruteanu
„Liturghia Ortodoxă. Istorie şi actualitate”,
Editura Sophia, Bucureşti 2013, pp. 25-27.

Agapele (ἀγάπαι – în Noul Testament anume la plural: Iuda 1:12– de la ἀγάπη =iubire, dragoste) erau mesele frăţeşti, cu scop filantropic (social), care au însoţit Liturghiaprimară, fără ca ele însele să aibă vreun rol sacramental. Până pe la jumătatea secolului alII-lea ele erau organizate înainte de Liturghie apoi, din motive disciplinare şi ascetice aufost transferate după slujba euharistică, iar spre sfârşitul secolului al IV-lea au dispărut.

Istoria lor se pare că are rădăcini în tradiţia iudaică (aşa cum menţionează Talmudul, Tipicul comunităţii de la Qumran, Filon din Alexandria ş.a.) şi au fost preluate şi deSfinţii Apostoli, fiind menţionată în Sfânta Scriptură (Fapte 6; I Corinteni 11; Iuda 1; IIPetru 2), apoi în Didahia şi la unii părinţi apostolici: Ignatie Teoforul, Ipolit Romanul şi alţi scriitori ai secolului al III-lea.
Mai mult decât atât, Sfânta Scriptură arată povara grea care era pe umerii apostolilor în a organiza aceste mese, şi de aceea Biserica a instituit treapta diaconiei – în primul rând pentru această slujire.Citeşte în continuare »

2 J Sf. Mc. Achindin, Pigasie, Elpifidor, Aftonie şi Anempodist

Noul Testament – Evrei 4

Pr. Iosif Trifa / 600 istorioare religioase – istorioara nr. 523 si 524

T. Dorz / Istoria unei jertfe vol. II
– Capitolul 14: Strâmta cărare mântuitoare

„Să te lupţi lupta cea bună” (I Tim 1, 18).

Aşa zice Sf. Apostol Pavel tovară­şului său de lucru, Episcopului Timotei.

Ce minunat este acest cuvânt! Cu adevărat dumnezeiesc!

El arată prin aceasta că sunt şi alte feluri de lupte, dar care – ce dureros – nu sunt bune!…

Toţi oamenii, aproape, luptă într-un fel oarecare, dar nu toţi luptă cu folos. Până chiar şi în propovăduirea Cuvântului lui Dumnezeu, mulţi sunt care luptă şi se frământă, dar nu toţi au lupta cea bună. Să nu mai vorbim de numeroasele secte ori confesiuni care luptă în toate chipurile pentru noi prozeliţi; ci să ne mărginim la noi, creştinii orto­docşi. Ce grozăvie descoperim chiar între noi! Ştiu că mulţi vor sta gata să ridice piatra şi să arunce, dar nu-i nimic. Adevărul este adevăr şi El trebuie mărturisit cu tărie, chiar dacă fiii întunericului ne vor sfâşia. Citeşte în continuare »

Până când rămân părinţii credincioşi, cu suflet tare,
e-o nădejde şi de fiii cei căzuţi în neascultare;
dar când şi părinţii caută căile deşertăciunii,
învoind nelegiuirea, – nu-i nădejde de nici unii.

Preţuiţi pe credincioşii
ce vi-s fraţi, părinţi şi soţi,
cât i-aveţi, mai e-o nădejde,
când nu-s ei, e vai de toţi. Citeşte în continuare »

În continuare, iată şi scrisoarea comandantului unei închisori, datând din 25 decembrie 1925, când Oastea îşi serba doar trei ani, nu zece…

Domnule redactor!

Pe această cale aduc mulţumirile de la inimă ale arestaţilor din această închisoare pentru mult preţuita dumneavoastră gazetă pe care o trimiteţi în trei exemplare, în mod gratuit, acestei închisori.

Tot pe această cale primiţi, Onorată Redacţie, mulţumirile acestei închisori pentru darul sufletesc trimis în mod gratuit acestor rătăciţi care, prin citirea, explicarea şi ascultarea preţioasei dumneavoastră gazete, au devenit şi devin suflete mai blânde; şi se aude din gura lor des pronunţân­du‑se în formă de rugăciune numele Domnului Iisus Hristos, al Maicii Domnului şi se cunoaşte foarte, foarte vizibil cum aceşti bărbaţi şi femei rătăcite, de când au conţinutul luminoasei dumneavoastră gazete, s-au schimbat. Şi acum se prezintă cerând cărţi de religie, pe care în trecut le batjocoreau şi îşi făceau din foiţele lor ţigări cu diferite buruieni. Citeşte în continuare »

 Stăteam mai mult singur… Şi, stând singur, începusem să mă gândesc la visele mele din noaptea de 2 martie.

De două ori câte 2, 4, 2. Erau 8 sau 242. Fie luate luni, fie luate zile erau la fel.
Întâi: de pe ziua de 2 martie – când începea prima numărătoare de 2, 4, 2 – înseamnă că va trebui să treacă o primă parte de 242 de zile; sau: 2, 4, 2 adică 8 luni.
Socotesc câte luni fac 242 de zile. Da, fac 8 luni.
Număr 242 de zile sau 8 luni, începând de la 2 martie… Da, se împlinesc 8 luni exact pe ziua de 2 noiembrie…
Ce se va întâmpla oare pe ziua de 2 noiembrie? Nu ştiu! Dar atunci trebuie neapărat să se încheie ceva. Dar şi să înceapă altceva… Citeşte în continuare »

noiembrie, 2017
L Ma Mi J V S D
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
CATEGORII
VIDEO
COLECŢIA ISUS BIRUITORUL
LUMINA DE LA CERTEGE

CALENDAR
ICOANA ZILEI
SINAXAR