Arhiva pentru duminică, 12 noiembrie 2017

Unitatea de credință este măsura tuturor lucrurilor

             Îndemnul la unitate adresat creștinilor din Efes, și prin ei tuturor creștinilor, poartă încă din deschidere o retorică bine articulată, sfântul Pavel mizând din start pe efectele persuasive ale tehnicii lui captatio benevolentiae. Adică o propoziție care să atragă la maxim atenția și bunăvoința încă de la început, și care să însumeze un argument forte al întregii argumentații[1]. Această captare a interesului cititorilor epistolei, este concentrată în cuvintele: „eu, cel întemnițat pentru Domnul”, care are rolul, spune sfântul Teofilact, de a-i rușina pe creștinii dezbinați din Efes de situația dată: apostolul Pavel este întemnițat pentru Hristos, iar ei în libertate, se ceartă și dezbină[2]. Tot un astfel de captatio folosește apostolul și în cuvântarea sa din Areopag, în fața marilor învățați din Atena, prin cuvinte ce atrag întreaga atenție și simpatie: „Bărbaţi Atenieni, văd din toate că sunteţi foarte religioşi” (FA 17,22). Citeşte în continuare »

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei Andreicuţ şi a preoţilor parohi Grigore Conea şi Bechiş Tudor-Ioan va avea loc adunarea anuală a Oastei Domnului din Bistriţa, duminică, 12 noiembrie.

Programul va începe cu Sfânta Liturghie, urmând ca, de la ora 14:00 să aibă loc Adunarea Anuală a Oastei Domnului, care se va finaliza cu slujba Vecerniei de la ora 17.

Vă invităm pe toţi, cu mare drag, să învăţăm împreună din Cuvântul lui Dumnezeu, din învăţăturile înaintaşilor şi ale Sfinţilor Părinţi!

Slăvit să fie Domnul!

Adunarea Oastei Domnului din Bistriţa

Iisuse, când am fost căzut în mâini de sânge pline,
atâţia oameni au trecut, şirag, pe lângă mine;
mulţi chiar cu jale mi-au vorbit şi m-au privit cu jale,
dar, vai, nici unul n-a putut din tină să mă scoale.

Nici unul nu s-a-nduioşat să-mi şteargă plânsu-n gene,
Tu Singur Te-ai apropiat, Milos Samaritene;
a mele răni adânci le-ai uns, durerea să se-aline,
iar eu, la Pieptul Tău ascuns, plângeam: „Rămâi cu mine…”

Căzut fusesem între spini şi-n chinul cel mai mare,
spre cer, cu ochi de lacrimi plini, cerşeam ajutorare;
din câţi atunci au auzit a mele lungi suspine,
doar Tu, Iisus, Păstor Iubit, Te-ai coborât la mine. Citeşte în continuare »

12 D †) Sf. Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni:
Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod,
Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu; Sf. Ioan cel Milostiv,
Patr. Alexandriei; Sf. Cuv. Nil Pustnicul

Duminica a XXV-a după Rusalii
(Pilda samarineanului milostiv);
Ap. Efeseni IV, 1-7;
Ev. Luca X, 25-37

A şaptea luptă o avem împotriva duhului slavei deşarte. Patima aceasta este foarte felurită şi foarte subţire, şi nu o bagă de seamă uşor nici însuşi cel ce pătimeşte de dânsa. Atacurile celorlalte patimi sunt mai vădite şi de aceea e mai uşoară oarecum lupta cu dânsele, căci sufletul cunoaşte pe potrivnicul său şi îndată îl răstoarnă prin împotrivirea cu cuvântul şi prin rugăciune. Dar păcatul slavei deşarte având multe înfăţişări, precum s-a zis, este greu de biruit. Citeşte în continuare »

O parte dintr-o vorbire a fratelui Traian Dorz
de la o adunare – începutul anilor ’80

Noi Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru fericitul prilej pe care ni l-a dat. Mulţumim Domnului că ne-a ajutat să ne întâlnim şi să ne vedem unii cu alţii, căci mulţi nu ne-am văzut niciodată şi, cine ştie… poate că nu ne vom mai vedea niciodată pe pământ. Dar avem o ţintă: Ierusalimul ceresc. Şi, aşa cum samariteanul milostiv s-a suit spre Ierusalim şi i-a ajutat pe cei căzuţi, şi noi să urcăm mereu spre Ierusalimul ceresc şi să fim gata să-i ajutăm pe cei care, în jurul nostru, sunt mai slabi şi au căzut în tot felul de ispite, în tot felul de păcate, în tot felul de slăbiciuni. Să-L rugăm pe Domnul să ne dea şi nouă dragoste de cei căzuţi, milă de cei căzuţi. De cei căzuţi în păcate, de cei căzuţi în sărăcie, de cei căzuţi în boli, de cei căzuţi în necazuri, de cei căzuţi din credinţă, de cei căzuţi din tot ceea ce poate fi bun în tot ceea ce poate fi rău. Să ne ajute Domnul să avem milă. Citeşte în continuare »

noiembrie, 2017
L Ma Mi J V S D
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
CATEGORII
VIDEO
COLECŢIA ISUS BIRUITORUL
LUMINA DE LA CERTEGE

CALENDAR
ICOANA ZILEI
SINAXAR