Pagina de start a forumului Forumul Oastei Domnului

 

Autor Mesaj
<  "Cercetați Scripturile"  ~  Talcuiri La Epistola Intai Catre Timotei
s.claudiu
MesajTrimis Joi 08 Iul, 2010 9:17 am  Răspunde cu citat (quote)
De-a casei


Data înscrierii: 12/Noi/2009
Mesaje: 1084
Locație: Deva

Timotei era unul din ucenicii apostolului Pavel. Luca mărtu­risește acest lucru despre el[1], că era un tânăr minunat, fiind măr­turisit astfel de către frații cei din Listra si Iconiu, și că îndată ce a devenit ucenic, a devenit și dascăl; că atât de înțelept era, încât, auzind pe Pavel propovăduind Evanghelia fără tăierea împrejur, și aflând că pentru aceasta Pavel a stat și contra lui Petru, a ales nu numai să nu propovăduiască altceva, ci încă să și sufere. L-a tăiat împrejur apostolul – zice Luca[2] – la o astfel de vârstă, și în chipul acesta i-a încredințat lui toată iconomia, fiindcă a fost de ajuns ca dragostea lui față de Pavel să arate pe bărbatul acesta ceea ce era în realitate. Căci și în alt loc, mărturi­sind despre el, scrie: „Dar încercarea lui o cunoașteți, căci împre­ună cu mine a slujit Evanghelia, întocmai ca un copil lângă tatăl său” (Filipeni 2, 22), iar corintenilor scriindu-le, zicea: „Am trimis la voi pe Timotei, care este fiul meu iubit și credincios în Domnul” (I Corinteni 4, 17), și iarăși: „Iar de va veni Timotei, vedeți să fie fără de teamă la voi, căci lucrează ca și mine lucrul Domnului” (I Corinteni 16, 10), și evreilor scriindu-le, zicea: „Să știți că fratele Timotei este slobod” (Evrei 13, 23), și, în fine, în multe locuri ar putea găsi cineva marea lui dragoste către Timotei. Chiar și faptele minunate săvârșite acum, arată curajul lui.

Iar dacă cineva ar cerceta, de ce oare scrie numai lui Tit și Timotei, deși Sila era dintre cei încercați, și Luca de asemenea – căci tot apostolul, scriind, zicea: „Numai Luca este cu mine” (II Timotei 4, 11); de asemenea și Clement era unul dintre cei apropiați, căci zice despre el: „Clement și cu ceilalți împreună – lucrători cu mine” (Filipeni 4, 3); așadar, de ce scrie numai lui Tit și Timotei? Fiindcă numai acestora le încredințase biserici, pe când pe ceilalți îi purta încă cu el; pe aceștia deci îi rânduise în niște locuri știute. Căci atât de mare era meritul acestui bărbat, încât nici tinerețea nu l-a împiedicat.

De aceea, scriindu-i apostolul, zice: „Nimeni să nu disprețuias­că tinerețile tale”, și: „pe cele tinere, ca pe surori (îndeamnă-le)”. (1 Timotei 4, 12; 5, 2) Căci atunci când ești virtuos, toate celelalte sunt de prisos, și nimic nu ar putea să-ți fie piedică.

De aceea, vorbind despre episcopi, și multe însușiri cerându-le, nicăieri el nu insistă asupra vârstei lor. Iar dacă zice: „având copii ascultători” și „al unei singure femei” (1 Timotei 3, 4, 2), nu spune aceasta ca și cum ar fi necesară nașterea de copii sau căsătoria cu o femeie, ci, de s-ar întâmpla să fie ridicat la vreunul din aceste ranguri, să fie dintre aceia care să se priceapă și la case, și la copii, și la toate celelalte. Că dacă ar fi din lume, și dacă nici în cele lumești nu ar fi fost folositor, cum i s-ar putea încredința îngrijirea Bisericii?

Și de ce oare a trimis epistola ucenicului, rânduit în urmă spre învățătura altora? Nu trebuia oare ca mai întâi el să fie de­săvârșit, și după aceea să i se trimită? Dar avea nevoie de învăță­tură, nu de aceea pe care o au ucenicii, ci de cea cuvenită das­călului. Și de aceea, privește cum în întreaga epistolă apostolul îi face învățătura cuvenită celui ce se îndeletnicește cu învățarea altora. De aceea, încă de la început, nu i-a zis: „ca să nu dai ascultare celor ce învață în alt chip”, ci: „ca să poruncești unora să nu învețe o altă învățătură”. (1 Timotei l, 3).

--------------------------------------------------------------------------------
[1] A se vedea Faptele Apostolilor 16, 2.
[2] A se vedea Faptele Apostolilor 16, 3.

“Talcuiri La Epistola Intai Catre Timotei A Sfantului Apostol Pavel”
Sf. Ioan Gura de Aur
Editura Nemira, București, 2005


Sursa: http://www.ioanguradeaur.ro/

_________________
"Rămâi prieten cu Iisus", pentru că dacă vei fi prieten cu El, am șanse și eu la prietenia ta."
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
s.claudiu
MesajTrimis Joi 08 Iul, 2010 9:23 am  Răspunde cu citat (quote)
De-a casei


Data înscrierii: 12/Noi/2009
Mesaje: 1084
Locație: Deva

Tâlcuiri la EPISTOLA ÎNTÂI CĂTRE TIMOTEI a Sfântului Apostol Pavel
Editura Nemira, Bucuresti, 2005

_________________
"Rămâi prieten cu Iisus", pentru că dacă vei fi prieten cu El, am șanse și eu la prietenia ta."
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Ora este GMT + 3 ore

Subiectul următor
Subiectul anterior
Pagina 1 din 1
Pagina de start a forumului Forumul Oastei Domnului  ~  "Cercetați Scripturile"

Crează un subiect nou   Răspunde la subiect

Mergi direct la:  

  Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum

  Utilizator:    Parola:      Autentifică-mă automat la fiecare vizită       phpBB si NoseBleed