Pagina de start a forumului Forumul Oastei Domnului

 

Autor Mesaj
<  "Cercetați Scripturile"  ~  Tâlcuiri la cartea Cântarea Cântărilor
s.claudiu
MesajTrimis Joi 18 Mar, 2010 2:09 pm  Răspunde cu citat (quote)
De-a casei


Data înscrierii: 12/Noi/2009
Mesaje: 1084
Locație: Deva

Arrow "Cântarea cântărilor
— carte canonică din Vechiul Testament, atribuită regelui Solomon; repetarea cuvântului pentru exprimarea unei noțiuni este, în lb. ebraică, o modalitate de redare a superlativului: șir hașși-rim; lat. canticum-canticorum înseamnă cântare sublimă, mai presus de oricare altă cântare, așa cum explică Origen titlul cărții [ca și Sfânta Sfintelor — partea cea mai sfântă din locașul de închinare la evrei; (Studiul Vechiului Testament pentru Institutele Teologice, – colectiv: pr. prof. V. Prelipceanu, pr. prof. N.Neaga, pr. prof. Gh. Barna și pr. prof. M. Chialda), București, 1985.)].
Unii cercetători au exclus paternitatea lui Solomon, considerând Cântarea Cântărilor o carte de proveniență populară, deoarece între textele ei și cântecele de nuntă ale țăranilor sirieni și ale vechilor evrei ar exista multe asemănări, dovadă textele cuneiforme, descoperite în urma săpăturilor arheologice din Mesopotamia, între care au fost descifrate două poeme erotice cuprinzând versuri și expresii identice cu cele din poemul biblic. Scrisă într-un stil înflăcărat, plin de metafore și comparații ce degajă senzualitate și erotism, descriind dragostea regelui pentru Sunamita (Sulamita, pe care unii cercetători o identifică cu fiica faraonului Hiram, devenită soția lui Solomon, alții cu regina din Saba sau cu o păstoriță adusă în haremul regelui).
Deci, considerând forma și fondul literar, au apărut îndoieli privind caracterul religios al acestei cărți. Teodor de Mopsuestia (sec. V) consideră că Solomon a scris acest poem în apărarea soției sale egiptene, fiica faraonului, care, având pielea neagră, nu era agreată și nu se bucura de popularitate în Ierusalim.
Biserica a recunoscut pe Solomon ca autor al cărții, dar respinge interpretarea literară și, printr-o interpretare mistica, îi atribuie un înțeles alegoric. Autorul își exprimă sentimentele religioase în forma unei cântări de dragoste între Mire și Mireasă, căci numai așa se putea face înțeles de coreligionarii săi. Cântarea Cântărilor a intrat în ritualul evreiesc, fiind citită în prima zi de Paști, ca o rugăciune, sub forma unei drame mistice, fiind împărțită în monologuri și dialoguri, îmbinate cu cântări corale. Conținutul vrea să exprime transformările care au avut loc în raporturile dintre Israel și Iahve, începând cu perioada de la ieșirea din Egipt și până la sfârșitul vieții fiecărui iudeu, când se eliberează de suferințele pământești și se unește cu Iahve. Începând din sec. III d.Hr. și creștinismul a inclus Cântarea Cântărilor între cărțile canonice, dându-i o nouă interpretare.
Cartea este o alegorie a unirii dintre Hristos și Biserică. Hristos e logodnicul, iar logodnica e Biserica creștină; prietenii celor doi logodnici sunt reprezentați alegoric sub chipul îngerilor, proorocilor și patriarhilor." ( sursa: Sfânta Mănăstire Dervent)

Arrow Comentarii la Cartea Cântarea Cântărilor, de Pr. Ioan Sorin Usca, AICI

Arrow Sfantul Grigorie de Nyssa - talcuire la Cantarea Cantarilor - AICI

_________________
"Rămâi prieten cu Iisus", pentru că dacă vei fi prieten cu El, am șanse și eu la prietenia ta."
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
s.claudiu
MesajTrimis Vin 09 Iul, 2010 8:54 am  Răspunde cu citat (quote)
De-a casei


Data înscrierii: 12/Noi/2009
Mesaje: 1084
Locație: Deva

Arrow Interpretarea alegorica a Cantarii Cantarilor in traditia iudaica si in traditia crestina
Cuprins:
1. Interpretarea alegorica in traditia iudaica
2. Interpretarea alegorica in traditia crestina
a. Prezentare generala
b. Argumente ale interpretarii alegorice
c. Contraargumente ale interpretarii alegorice
3. Modul de intelegere al Cantarii Cantarilor la Origen, Sfantul Grigorie de Nyssa si Sfantul Grigorie cel Mare

un articol semnat de Protos. lect. dr. Justinian Carstoiu

_________________
"Rămâi prieten cu Iisus", pentru că dacă vei fi prieten cu El, am șanse și eu la prietenia ta."
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
vasiliosnyka
MesajTrimis Lun 19 Iul, 2010 11:44 am  Răspunde cu citat (quote)
De-a casei


Data înscrierii: 28/Mai/2008
Mesaje: 251

AL ȘAISPREZECELEA IMN AL IUBIRII SCRIS DE SFÂNTUL SIMEON NOUL TEOLOG


Ce este lucru ascuns de toată ființa creată? Ce este lumina gândită cu mintea care nu este văzută de nimeni? Și ce este bogăția cea multă pe care nmeni din lume nu a putut-o găsi sau deține cu totul? Căci este insesizabilă pentru toți, de neîncăput pentru lume, dar este foarte dorită și poftită, mai presus decât toată lumea...și de aceea sunt rănit de iubirea Lui (Cântarea Cântărilor 2, 5), iar când nu mi se arată gândul mi se topește, mintea și inima mea ard în flăcări și suspin. Mă plimb și ard căutând ici și colo și nicăieri nu-L aflu pe Cel pe care-L îndrăgește sufletul meu. Mă uit adeseori de jur împrejur să văd pe Cel dorit de mine și El, ca unul nevăzut nu mi se arată deloc (Cântarea Cântărilor 2, 5-6). Dar când încep să mă tângui desnădăjduind, atunci El, care vede toate, mi se arată și se uită la mine. Și sunt lovit de uimire minunându-mă de chipul frumos al frumuseții Lui, și cum deschizând cerurile Creatorul S-a plecat și mi-a arătat slava Lui negrăită și străină...El Însuși se găsește întru mine fulgerând înăuntru inimii mele ticăloase, învăluindu-mă de jur împrejur cu strălucirea Lui nemuritoare, făcând să scânteieze toate mădularele mele cu razele Sale. Împletindu-se întreg cu mine mă sărută întreg, Se dă întreg mie, nevrednicului și mă satur de iubirea și frumusețea Lui, mă umplu de plăcerea și îndulcirea dumnezeiască, mă îmărtășesc de lumină, mă împărtășesc și de slavă, iar fața mea strălucește ca și a Celui dorit de mine și toate mădularele mele devin purtătoare de lumină. Ajung atunci mai frumos decât cei frumoși, mai bogat decât cei bogați, mai puternic decât cei puternici, mai mare decât împărații, mult mai cinstit decît toate cele văzute, nu numai decât pământul și cele de pe pământ, dar și decât cerul și toate cele din cer, avându-L pe Creatorul a toate, Căruia se cuvine slava și cinstea acum și în veci. Amin!

_________________
Olimpiado, nimic nu egaleaza in glorie rabdarea in suferinte!
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger
micutiu_sorin
MesajTrimis Mie 06 Iul, 2011 1:28 pm  Răspunde cu citat (quote)
de-a casei


Data înscrierii: 19/Iul/2006
Mesaje: 5386
Locație: Simeria

"Cum se explică citatul: „Eu dorm, dar inima mea veghează”?

Cu aceleasi lucrări cu care se ocupă omul în timpul zilei, inima se va ocupa în timpul noptii, când mintea si fortele omului se odihnesc. Si acest lucru îl putem vedea clar din visele noastre. Sfântul Vasile cel Mare spune că în mare măsură nălucirile noptii (visele) sunt o reflectare a gândurilor noastre de peste zi. Preocupările rele, din timpul zilei, dau nastere viselor rele. La fel se întâmplă si cu faptele bune. Ascetul rugăciunii se gândeste toată ziua la Dumnezeu, prin rugăciune, citit si fapta bună crestină. Amintirea lui Dumnezeu prin faptă, repetarea „Rugăciunii lui Iisus”, este bucuria lui. El face totul, fie că mănâncă, fie că bea, spre Slava lui Dumnezeu, după cuvântul Sfântului Apostol Pavel. Este deci normal ca inima lui să se gândească la Dumnezeu si să se roage, chiar si în timpul celor câteva ore de odihnă din noapte. În acest fel, inima lui este întotdeauna trează."

Sursa: aici

_________________
A ierta inseamna a elibera un prizonier si a descoperi ca acel prizonier ai fost chiar tu
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Ora este GMT + 3 ore

Subiectul următor
Subiectul anterior
Pagina 1 din 1
Pagina de start a forumului Forumul Oastei Domnului  ~  "Cercetați Scripturile"

Crează un subiect nou   Răspunde la subiect

Mergi direct la:  

  Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum

  Utilizator:    Parola:      Autentifică-mă automat la fiecare vizită       phpBB si NoseBleed