Pagina de start a forumului Forumul Oastei Domnului

 

Autor Mesaj
<  "Cercetați Scripturile"  ~  POMUL VIETII SI POMUL CUNOSTINTEI
psalmistul
MesajTrimis Mie 12 Sep, 2007 9:02 pm  Răspunde cu citat (quote)
La primele intervenții


Data înscrierii: 02/Sep/2007
Mesaje: 2
Locație: Bucuresti

POMUL VIETII SI POMUL CUNOSTINTEI

Desi Dumnezeu a voit ca omul sa manance din pomul vietii, El nu l-a fortat sa faca acest lucru. In loc de aceasta, El i-a dat o vointa libera, i-a lasat libertatea alegerii. Cred ca multi dintre noi am gandit cam asa : “De ce l-a pus Dumnezeu pe om in aceasta situatie periculoasa ? Daca as fi fost Dumnezeu, as fi scos pomul cunostintei si as fi lasat numai pomul vietii. De ce n-a facut Dumnezeu acest lucru ? Pomul cunostintei a fost ca o ispita acolo in Eden. Daca ar fi inlaturat acest pom, ne-ar fi crutat de o multime de probleme.”
Totusi, daca Dumnezeu nu i-ar fi dat omului posibilitatea sa aleaga singur, acest lucru ar fi fost ca si cum l-ar fi fortat sa ia din pomul vietii. Insa Dumnezeu este prea maret pentru a face acest lucru ! El doreste ca noi sa-L alegem prin liberul nostru arbitru pe El. In cartea Iov, cand Satan s-a dus inaintea Domnului, a spus ca Iov i se inchina lui Dumnezeu din cauza ca acesta l-a ocrotit si binecuvantat (Iov 1:9-12). Si Dumnezeu i-a lasat mana libera lui Satan tocmai pentru a-i demonstra ca Iov l-a ales pe El din proprie initiativa si nu datorita binecuvantarilor. Asa cum a procedat in gradina Edenului, asa procedeaza si astazi. Dumnezeu nu forteaza pe nimeni sa-L aleaga pe El.

Spuneam ca omul avea de ales intre pomul vietii si pomul cunostintei binelui si raului. Dar haideti sa privim un pic mai de aproape acesti doi pomi.
Pomul vietii il simboliza pe Dumnezeu insusi ca viata. Continutul pomului vietii este viata. Si principiul pomului vietii este dependenta. Pentru ca viata cere dependenta. Cum explicam acest lucru ? Pentru a trai, omul are nevoie de hrana, de apa si de aer. Acestea sunt niste conditii minime. Si noi suntem dependenti de ele. Poti spune dupa 12 ani de scoala ca ai absolvit un liceu, dar nu poti spune niciodata ca ai absolvit de la mancat, de la baut sau de la respirat. Nimeni nu poate spune :”Am respirat 30 de ani, de-acum am invatat cum trebuie sa respir ; voi absolvi de la respirat”. In momentul cand vei face acest lucru, vei muri. Poti absolvi o scoala, dar nu poti absolvi de la mancat, baut sau respirat. Vedem deci ca doar cunostinta creaza independenta ; viata cere dependenta. Nu pot fi niciodata independent de mancat, baut si respirat si totusi sa raman in viata.
Dar hai sa mai dam o ilustratie. Cand Dumnezeu l-a chemat pe Avraam sa paraseasca Caldeea, nu i-a dat o harta. Nu i-a spus :”Avraam, iata aici o harta pentru calatoria ta. Vreau sa te scot de aici si sa te duc in tara Canaanului. Daca vei urma cu atentie aceasta harta, vei ajunge acolo fara probleme.” In loc de aceasta, Dumnezeu i-a spus sa-si paraseasca tara, rudele si casa tatalui sau. Si i-a mai zis :”Vino in pamantul pe care ti-l voi arata Eu”. (Genesa 12:1). De ce a procedat Dumnezeu in acest mod ? Pentru ca rasa umana cazuse departe de Dumnezeu. Omul parasise prezenta lui Dumnezeu si traia potrivit cunoasterii si nu potrivit lui Dumnezeu. Dumnezeu nu i-a dat lui Avraam o harta sau indicatie pentru ca intentiona sa-l faca pe Avraam sa se miste si sa traiasca continuu in prezenta Sa. Prezenta lui Dumnezeu era harta ! Prezenta lui Dumnezeu era indicatia si ghidarea ! Dumnezeu dorea ca Avraam sa fie dependent de El in umblarea sa. Dumnezeu doreste ca sa ne lasam calauziti de El si astazi. El vrea ca noi sa spunem :”Doamne Iisuse, ia Tu conducerea vietii mele !”
Sa presupunem ca esti un frate lucrator in adunarea ta. Si ca petreci mai multi ani studiind fiecare carte a Bibliei si alcatuind sute de predici si mesaje – astfel incat sa iti ajunga pentru o viata intreaga sa predici. Apoi te apuci de predicat. Daca faci acest lucru, de fiecare data cand vei predica din predicile acelea, tu vei da doar din pomul cunostintei. Cunostinta nu cere dependenta. Odata ce ai asimilat cunostinta in memoria ta, in caietele tale, ai putea sa stai departe de Domnul, de prezenta Lui, si inca sa lucrezi pentru El. Cand ai cunostinta, nu ai nevoie sa depinzi de Domnul Iisus. Domnul ar putea sa fie in al treilea cer, iar tu intr-o regiune indepartata a pamantului – si tu tot ti-ai continua slujba ta. Calea vietii e diferita de aceasta. De multe ori Domnul iti pune povara sa vorbesti un cuvant. Dar nu stii care e subiectul pana la momentul oportun. Asta ca sa fim dependenti de El. Nu vreau sa spun ca nu trebuie sa studiem si sa invatam. Studiul si invatatura isi au rolul lor. Dar vreau sa spun ca trebuie sa alegem calea vietii, trebuie sa traim in principiul dependentei de Dumnezeu in tot ceea ce facem.

De cealalta parte, avem pomul cunostintei binelui si raului. Acest pom este opusul vietii. El nu este numit pomul cunostintei raului, ci pomul cunostintei binelui si raului. Atat cunostinta binelui cat si cunostinta raului vin din acelasi pom. Nu conteaza daca cunostinta este a binelui sau a raului. Cat timp este cunostinta, ea apartine pomului cunostintei binelui si raului, si nu apartine pomului vietii.
Desi pomul cunostintei il simbolizeaza pe Satan, el il simbolizeaza in mod indirect, pentru ca Satan este cel caruia ii place sa se ascunda, sa se mascheze pe sine. El nu vine in mod deschis si direct asa cum face Dumnezeu. Pomul cunostintei reprezinta orice lucru in afara lui Dumnezeu – iar in spatele acestor lucruri se afla Satan. Satan e subtil, stand totdeauna in spate. Daca vrea ca sa-ti pricinuiasca necazuri, n-o va face in mod deschis, ci va actiona prin sotia sau sotul tau, prin oameni, printr-un magazin universal sau alta parte a lumii.Uneori, Satan utilizeaza chiar Biblia. Fariseii si carturarii au folosit Biblia ca sa-L condamne la moarte pe Domnul Iisus (Ioan 19:7). In gradina Edenului, Eva a vorbit cu sarpele; si nu si-a dat seama ca de fapt vorbea cu Satan. Cand a auzit ca Domnul Iisus trebuie sa moara, sf. Petru i-a spus:”Fie-Ti mila de Tine, sa nu Ti se intample Tie aceasta”. La care Domnul i-a raspuns : Mergi inapoia Mea, Satano !”(Matei 16:22-23). In aparenta, apostolul Petru era cel care vorbea. Dar in realitate, Satan era vorbitorul. Satan nu actioneaza niciodata deschis, ci este subtil, folosindu-se de altii ca acoperamant.
Toate lucrurile separate de Dumnezeu pot fi folosite de Satan ca pom al cunostintei. Chiar si Biblia. Sa presupunem ca Domnul iti pune o povara sa tii un cuvant si El iti da la timpul potrivit si tema despre care sa vorbesti. Si cuvantul tinut este intr-adevar in viata si aduce roade. Daca tu iti spui :”Cuvantul de astazi a fost excelent. Duminica viitoare, cand ma duc in cealalta localitate, il voi tine din nou.” Daca faci asta, cuvantul tau devine pomul cunostintei. Duminica aceasta a fost pomul vietii, dar duminica viitoare va deveni pomul cunostintei.
Tot ce facem in dependenta de Domnul este conform principiului pomului vietii; tot ce facem in independenta de Domnul este in principiul pomului cunostintei. Toata lumea vrea sa fie independenta. Totusi, niciodata n-ar trebui sa fim independenti de Domnul. Independenta spirituala inseamna moarte. Daca suntem independenti, acest lucru ne va ucide. Independenta este o izolatie spirituala care ne deconecteaza de viata lui Dumnezeu.
Natura si rezultatul pomului vietii este viata. Natura si rezultatul pomului cunostintei este moartea. Cunostinta, binele si raul introduc moartea. Orice lucru care nu apartine vietii apartine mortii si rezulta in moarte. Pomul cunostintei binelui si raului este pomul mortii. Totusi, el nu este numit pomul mortii. Dar moartea este ascunsa in spatele cunostintei binelui si cunostintei raului. Si cand omul a luat din acel pom, moartea a intrat in lume. (Romani 5:12). Moartea nu apare intr-un mod direct si deschis, asa cum apare viata. Moartea este subtila si vicleana. Ea apare ca si cunostinta. Tuturor le place cunostinta. Chiar si copilasii mici flamanzesc dupa ea. Ei ne epuizeaza cu intrebari peste intrebari. Daca le raspunzi la una din ele, primesti in schimb multe altele. Omul pofteste cunostinta. Chiar si multi crestini poftesc cunostinta. Dar in spatele ei se afla moartea. De aceea spune sf. Pavel ca litera omoara (2 Corinteni 3:6), pentru ca litera e cunostinta. Daca Biblia e separata de Dumnezeul cel viu, litera Bibliei ucide.
Moartea e de asemenea ascunsa sub atat de multe lucruri bune si sub atat de multe intentii bune ale noastre. Multi crestini au fost omorati de bunele intentii ale altora. Desi intentia pare buna, in spatele ei e Satan si moartea. Oricine stie ca Satan e ascuns in spatele lucrurilor rele, cum ar fi cazinourile, de exemplu. Totusi, faptul de a merge la un teatru pare sa fie bun. Dar in ambele locuri e moarte. Diferenta e doar in infatisare. Moartea e subtila. Ea este si in lucrurile bune si in cele rele. Calea pe care trebuie s-o alegem nu este calea binelui, ci calea vietii.

In evanghelia sf. Ioan gasim mai multe exemple in care oamenii au veni la Domnul Iisus si i-au pus intrebari in calea cunostintei, iar El le-a raspuns in calea vietii.
Femeia samariteanca l-a intrebat pe Domnul despre locul de inchinare: Ierusalimul sau muntele pe care erau? Domnul Iisus i-a raspuns ca nu este o problema de locul corect sau gresit, ci este o problema de modul cum te inchini.(Ioan 4:20-24). A fi preocupat de un “da” sau “nu” la o intrebare, inseamna a fi implicat cu pomul cunostintei binelui si raului.
Cand Nicodim l-a abordat pe Domnul in calea invataturii, Domnul i-a raspuns ca avea nevoie de o nastere din nou. Nu era o problema de invatatura, de cunoastere adaugata mintii, ci de nasterea din nou (Ioan 3:1-6).
Cand carturari si fariseii au adus la Domnul o femeie prinsa in preacurvie, ei au vrut de la El un raspuns: da sau nu. Dar Domnul Iisus a raspuns astfel :”Cel fara de pacat dintre voi sa arunce cel dintai piatra asupra ei”. El le-a indreptat atentia spre Dumnezeu, care este singurul fara pacat. Atentia lor era indreptata spre “da sau nu”, adica spre pomul cunostintei. Dar Domnul i-a directionat spre pomul vietii.
Domnul Iisus vrea sa ne elibereze de conceptul de “da sau nu”, de conceptul binelui si raului – si doreste sa ne indreptam spre El ca viata. Ce este viata ? Este Dumnezeu insusi. Care este principiul vietii ? Principiul vietii este a fi dependent de Dumnezeu in orice lucru. Daca depinzi de Dumnezeu in mod absolut, atunci totul este viata. Amin.


Ultima modificare efectuată de către psalmistul la Vin 14 Sep, 2007 4:17 pm, modificat de 1 dată în total
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Mariana V
MesajTrimis Vin 14 Sep, 2007 9:24 am  Răspunde cu citat (quote)
De-a casei


Data înscrierii: 11/Mai/2006
Mesaje: 811

Sa ne rugam neincetat!
Sa dorim dependenta de Dumnezeu!
Sa renuntam la "eu" pentru ca EL sa fie prezent in noi!

_________________
DUMNEZEU ESTE DRAGOSTE.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
suris33
MesajTrimis Lun 19 Noi, 2007 1:36 am  Răspunde cu citat (quote)
La primele intervenții


Data înscrierii: 05/Noi/2007
Mesaje: 2
Locație: bucuresti

“Un “pom al vieții” este orice persoană a altuia, care este sursa vieții mele prin iubirea ei față de mine; iar “pomul vieții” prin excelență și atotcuprinzător este Persoana absolută(Dumnezeu), ca sursă a iubirii nesfârșite față de toți și a iubirii tuturor persoanelor între ele”. - Sf. Grigore de Nyssa

“Pomul vieții este mintea omului care caută cele veșnice, iar pomul cunoștinței binelui și al răului este simțirea omului legată de cele vremelnice”. “Deci, întrucât omul a venit la existență alcătuit din suflet mintal și din trup înzestrat cu simțuri, rezultă, ca un prim înțeles, că Pomul vieții este mintea sufletului, iar pomul cunoștinței binelui și al răului este simțirea trupului în care se află mișcarea nerațională a omului”. - Sf.Maxim Marturisitorul

IISUS HRISTOS a venit ca “Pom al Vieții” pentru ca oricine va vrea să se împărtășească din El, prin Credință în Dumnezeu, să aibă viață veșnică din nou, după cum Însuși a zis: “Cine mănâncă trupul Meu, și bea sângele Meu, are viața veșnică; și Eu îl voi învia în ziua de apoi. Căci trupul Meu este cu adevărat o hrană, și sângele Meu este cu adevărat o băutură. Cine mănâncă trupul Meu, și bea sângele Meu, rămâne în Mine, și Eu rămân în el.” (Ioan 6,54-56).


Omul fiind alcătuit din “suflet mintal” (cf. Sf. Maxim Mărturisitorul), înseamnă că folosindu-se de rațiunea sufletului mintal iluminat, omul poate ajunge la împărtășirea din “pomul vieții” – Hristos - Care se găsește în Biserica Sa, pe care nici porțile iadului nu o vor birui ( cf. Matei 16,18 ), și “pomul vieții” care poate fi asemănat și cu “mintea sufletului,” după acelaș Sf. Părinte Bisericesc, de mai sus, el va crește și se va întări prin comuniunea Divină și omul va ajunge, precum zice Scriptura: “Fericit bărbatul, care n-a umblat în sfatul necredincioșilor, …Ci în Legea Domnului este voia lui, …., și va fi ca un pom răsădit lângă izvoarele apelor, care va da rodul său la vremea sa; și frunza lui nu va cădea, și toate câte va face vor spori” (Psalm 1,1-3).

Iar dacă omul se va conduce numai după partea cealaltă a ființei sale, adică “simțurile trupului”, în care se află mișcarea nerațională, din care mai este alcătuit, se va asemăna cu “pomul cunoștinței binelui și al răului”, (după Sf. Maxim Mărturisitorul), și un asemenea om va mânca ne-ncetat din pomul oprit, și așa va muri mereu spiritual, ca om al necredinței, după Scriptura care zice: “Nu sunt așa necredincioșii, nu sunt așa! Ci ca praful ce-l spulberă vântul de pe fața pământului. De aceea, nu se vor ridica necredincioșii la judecată, nici păcătoșii în sfatul drepților. Că știe Domnul calea drepților, iar calea necredincioșilor va pieri.” (Ps. 1,4-6).

Toate acestea din cauza lipsei de comuniune cu “pomul vieții” din Biserica lui Hristos. De aceea nu mai este armonie în ființa umană, adeverindu-se o altă Scriptură care zice: “Dar văd în mădularele mele o altă lege, care se luptă împotriva legii minții mele, care mă face rob legii păcatului, care este în mădularele mele. Om nenorocit ce sunt! Cine mă va izbăvi de trupul morții acesteia?” (Rom. 7,23-24).
Așadar, spre salvare omului, din nou la “pomul vieții” din fiecare cetate, adică oraș, sat, etc, - Biserica lui Hristos – care nu rodește numai în fiecare lună, ci în fiecare zi, când se săvârșește Sf.Liturghie, spre împărtășirea din “Pomul vieții” pentru vindecarea neamurilor și trăirea lor în veci și a nu muri, căci Scriptura zice: ”În mijlocul cetății, și pe cele două maluri ale râului, era pomul vieții, rodind douăsprezece feluri de rod, și dând rod în fiecare lună; și frunzele pomului slujesc la vindecarea
Neamurilor.
” (Apoc. 22,2).

_________________
PS 33,7 Străjui-va îngerul Domnului împrejurul celor ce se tem de El și-i va izbăvi pe ei.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj
micutiu_sorin
MesajTrimis Dum 23 Mar, 2008 4:03 pm  Răspunde cu citat (quote)
de-a casei


Data înscrierii: 19/Iul/2006
Mesaje: 5386
Locație: Simeria

Arrow "...Sfânt ești Doamne Dumnezeul nostru, Cel ce ne-ai dăruit nouă pomul vieții spre hrană, și cu darul nemuririi ne-ai îmbogățit..." (Acatistul Sfintei Treimi; Condacul al 5-lea;Icosul al 5-lea)

_________________
A ierta inseamna a elibera un prizonier si a descoperi ca acel prizonier ai fost chiar tu
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger
micutiu_sorin
MesajTrimis Mie 06 Ian, 2010 11:33 pm  Răspunde cu citat (quote)
de-a casei


Data înscrierii: 19/Iul/2006
Mesaje: 5386
Locație: Simeria

"Mintea este pomul vieții, care discerne între cele veșnice și cele trecătoare, pe când pomul cunoștinței binelui și răului este simțirea, care discerne între plăcere și durere (legate de trup)."

( Sfântul Maxim Mărturisitoru )

_________________
A ierta inseamna a elibera un prizonier si a descoperi ca acel prizonier ai fost chiar tu
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger
s.claudiu
MesajTrimis Vin 05 Feb, 2010 10:02 am  Răspunde cu citat (quote)
De-a casei


Data înscrierii: 12/Noi/2009
Mesaje: 1084
Locație: Deva

Despre “Pomul vieții” și despre “pomul cunoștinței binelui și al răului”

"Adevărul care trebuie cunoscut, despre cei doi Pomi din Paradisul Edenic, “Pomul vieții” și “pomul cunoștinței binelui și al răului”, este că erau pomi reali, adevărați și nu simbolici. Erau pomi răsăriți din pământ după cum îi descrie Sf. Scriptură (cf. Facere 2,9).
După cum lemnul Crucii pe care a fost răstignit Iisus, a fost lemn obișnuit, dar se numește lemnul mântuirii, datorită a ceea ce s-a săvârșit pe el, adică răstignirea lui Iisus, tot așa și cei doi pomi:
“Pomul vieții” și “pomul cunoștinței binelui și al răului”, au fost pomi obișnuiți, dar cu un mare rost hotărât de Dumnezeu.
Prezentări ale Sf. Părinți Bisericești despre cei “doi pomi”
Pomul vieții era spre nemurirea omului, având în vedere că în urma căderii omului s-a închis accesul spre “Pomul vieții”; “Astfel a izgonit El pe Adam; și la răsăritul grădinii Edenului a pus niște heruvimi, care să învârtească o sabie învăpăiată, ca să păzească drumul care duce la pomul vieții.” (Fac. 3,24), pentru că Adam și Eva căzuseră în păcat, iar pomul cunoștinței binelui și al răului, avea legături cu cunoașterea prin experiență proprie a omului în ce constă deosebirea dintre bine și rău,
dacă va părăsi încrederea în Dumnezeu, necuprinzând în sine acel pom nici o știință. Prin gustarea din pomul cunoștinței binelui și al răului, omul a cunoscut de fapt binele de comuniune cu Dumnezeu din care a căzut și răul în care a intrat.
Fructele pomului nu aveau nici o proprietate de a produce răul, ci nesocotirea poruncii lui Dumnezeu, de a nu mânca din el, a produs răul separării din comuniunea cu Dumnezeu. Căci nu pomul “era aducător de moarte, ci călcarea Poruncii divine” (Teofil al Antiohiei).
In sens spiritual, Părinții Bisericești, au spus că: “Pomul vieții” reprezintă viața de comuniune cu Dumnezeu, iar “pomul cunoștinței binelui și al răului” înseamnă cunoașterea răului prin experiență a ruperii legăturii de comuniune cu Dumnezeu (Sf. Grigore Teologul, Sf. Vasile cel Mare, Sf. Grigore de Nysa, Sf. Maxim Mărturisitorul și Sf. Grigore Palam).
Sf. Grogore de Nysa spune că “pomul cunoștinței binelui și al răului” poartă aspectul sensibil al lumii, care poate naște răul în om când este sesizat prin simțurile lui. Iar simțurile omului ne-ntărite spiritual, se pot ușor aprinde de frumusețea sensibilă a lumii (Preot Prof. Dr. Dumitru Stăniloae).
De exenplu: Culoarea argintului pare bună iubitorului de arginți; dar iubirea de arginți devine, apoi, rădăcina tuturor relelor. Răul întotdeauna se îmbracă în florile binelui, pentru că răul nu poate cuceri pe nimeni prin el însuși, căci arată urât. Astfel, orice om ispititor, ca să înduplece pe semenul său să facă răul, caută să îmbrace răul în culorile binelui. După ce omul bun cade la ispitirea de cel rău, să guste din pom, adică din lucrul rău îmbrăcat în bine, cunoaște binele dinainte din care a căzut și răul în care a ajuns și apoi începe lupta împotriva omului rău care l-a ispitit.
Șarpele (deavolul) este cel care a ispitit pe primii oameni să guste din pomul oprit, și căzând după aceea, au început lupta de apărare împotriva deavolului. Dar urmașii lui Adam și Eva nu au putut înfrânge pe deavolul, aceasta nefiind posibilă decât prin venirea Fiului lui Dumnezeu, Iisus Hristos, întrupat în chip de Om, l-a putut înfrânge pe deavolul complet și definitiv, după cum a vestit Dumnezeu la blestemarea șarpelui: “Dușmănie voi pune între tine și între femeie, între semânța ta și între semânța ei; aceasta îți va zdrobi capul, iar tu îi vei înțepa călcâiul” (Fac. 3,15).
Adam și Eva prin gustarea din pomul oprit au ajuns în relație cu răul și în cunoașterea binelui din care au căzut. Căci Dumnezeu le-a zis: “Din toți pomii din rai să mănânci” (Fac. 2,16). Prin această Scriptură Dumnezeu i-a zis, în explicare, omului: “Urcă-te prin toate făpturile la Mine, făcătorul tău, și culege din toate un singur fruct, pe Mine, viața cea adevărată. Toate să-ți rodească viața, iar împărtășirea cu Mine fă-o întărirea existenței tale” (Sf.Ioan Damaschinul. În chipul acesta vei fi nemuritor”. Și în continuare Dumnezeu i-a zis: “Dar din pomul cunoștinței binelui și al răului să nu mănâncați, căci în ziua în care veți mânca din el, negreșit veți muri” (Fac. 2,17). Ce putea fi mai clar și mai explicit, ca această vorbire a lui Dumnezeu, din iubire către om, ca să-l facă conștient, că dacă va
mânca din “pomul oprit” va muri."

( de Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas. )

_________________
"Rămâi prieten cu Iisus", pentru că dacă vei fi prieten cu El, am șanse și eu la prietenia ta."
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
s.claudiu
MesajTrimis Lun 11 Iul, 2011 5:40 pm  Răspunde cu citat (quote)
De-a casei


Data înscrierii: 12/Noi/2009
Mesaje: 1084
Locație: Deva

"Pomul vieții este Dumnezeu, al Cărui lucrare este să procure viață și Care dă rod bun de mâncat numai celor vrednici de viață, ca unii ce nu sunt supuși morții. El produce o dulceață negrăită celor ce se împărtășesc de El și le dăruiește o viață nemuritoare. De aceea, pe drept cuvânt s-a numit "pomul vieți" (Fac. 2,9) și "tot pomul" (Fac. 2,16). Căci El este Totul, în Care și prin Care e totul, iar pomul cunoștinței binelui și răului este deosebirea privirii și descoperirea alcătuirii firii noastre care e bună celor desăvârșiți, înălțându-i prin contemplarea și frumusețea ei la măreția lucrării Făcătorului"
( Cuviosul Nichita Stithatul )

Pr. D. Stăniloae afirmă că bipolaritatea celor doi pomi “poate să însemne că aceeași lume sesizată exclusiv prin simțuri și prin rațiunea pusă în slujba simțurilor, este un izvor al binelui, care nu e binele însuși, dar sesizată în semnificația ei de o rațiune mai adânc văzătoare, care din potrivă ia simțirea în slujba ei, e un izvor al vieții”.

“Întru cât omul a venit în existență din suflet mintal și trup înzestrat cu simțuri, pomul vieții e mintea sufletului în care își are scaunul înțelepciunea, iar pomul cunoștinței binelui și răului e simțirea trupului în care e vădit că se află mișcarea nerațională. Omul primind porunca dumnezeiască să nu se atingă prin experiență cu fapta de această simțire, n-a păzit-o.”
( Sf. Maxim Mărturisitorul )

_________________
"Rămâi prieten cu Iisus", pentru că dacă vei fi prieten cu El, am șanse și eu la prietenia ta."
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Ora este GMT + 3 ore

Subiectul următor
Subiectul anterior
Pagina 1 din 1
Pagina de start a forumului Forumul Oastei Domnului  ~  "Cercetați Scripturile"

Crează un subiect nou   Răspunde la subiect

Mergi direct la:  

  Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum

  Utilizator:    Parola:      Autentifică-mă automat la fiecare vizită       phpBB si NoseBleed