Pagina de start a forumului Forumul Oastei Domnului

 

Autor Mesaj
<  Izvoare de Har din Biserica Ortodoxă  ~  Predici la Anul Nou
s.claudiu
MesajTrimis Mie 30 Dec, 2009 9:31 am  Răspunde cu citat (quote)
De-a casei


Data înscrierii: 12/Noi/2009
Mesaje: 1084
Locație: Deva

Episcopul Nicolae Popovici al Oradiei
Fragment din predica de Anul Nou, 1 ianuarie 1950

Un scurt fragment din multele sale predici oferim în cele ce urmează. Este vorba de o predică ținută cu ocazia Anului Nou 1950, în care PS Nicolae Popovici a valorificat tradiția biblică a celui de-al cincizecilea an, anul de veselie, anul sfânt (cf. Leviticul, 25, 8-11). Fiind un text notat rapid de un informator, și nu unul pregătit pentru publicare, unele erori de exprimare sunt inerente.

„O jumătate de veac care a trecut peste noi a fost veacul păcatului și al ateismului. Mintea omenească a inventat multe lucruri, arme ucigătoare, tancuri, avioane și atomul, ca urgia războaielor să nimicească sute de mii de vieți omenești și tot ce s-a clădit. Știința, cultura în această epocă a fost și este în slujba omului pământesc, și nu în slujba Celui de sus, pentru care motiv a suferit și suferă lumea. Nu avem lipsă de știință, de cultură, dar avem lipsă de Hristos, de mântuire, de libertatea trupească și sufletească. Nu plângem după acești 50 de ani, dar nădăjduim că cei 50 de ani ce vor urma, și îndeosebi anul 1950, va aduce, după Sfânta Scriptură, slobozenie, iertare și mângâiere oamenilor care și-au pierdut moșiile, casele, libertatea și care au pierdut sufletele. Noi am dat și vom da ceea ce este al cezarului, dar nu vom lăsa să fie luate de la noi ceea ce este al lui Dumnezeu, vom da brațele de muncă, sudoarea noastră, averea și ultimul cojoc dacă e nevoie, dar credința și inimile noastre le vom păstra pentru Dumnezeu.

Părinți! Să aveți grijă de copiii voștri, creșteți-i în spiritul Evangheliei, pentru că aveți răspundere în fața lui Dumnezeu, nu-i lăsați în cinematografe și pe terenurile sportive, unde tineretul este dus cu forța și unde primește o educație antireligioasă. Aduceți-i în biserică, că aici primesc educația care-I place lui Hristos. Păstrați sufletele lor departe de ideile străine de neamul nostru și vă veți mântui și voi, și neamul nostru.

În pragul Anului Nou, Biserica trimite binecuvântarea pentru tot poporul și îndeosebi tineretului nostru, trimite corpului didactic care este răspunzător pentru educarea tineretului nostru. Curaj, învățători, să nu uitați că veți răspunde și voi pentru tineretul nostru care a pășit pe calea rătăcirii.

Trimitem binecuvântarea ostașilor noștri care nu sunt lăsați în biserică ca altă dată, ca să primească binecuvântarea la începutul anului. Să nu uitați și să vă rugați, și să aveți curaj, să urmați pildele marilor înaintași ai noștri, ale lui Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Horia, Cloșca și Crișan, Avram Iancu și alți mari luptători ai neamului nostru. Ei să fie pentru voi izvor de vitejie în toată viața voastră.

Trimitem binecuvântarea Bisericii stăpânirii țării și îi rugăm ca să ne ocrotească în spiritul iubirii frățești prin fapte, și nu prin vorbe, ca stăpânirea să fie iubită de fiii țării, așa cum iubește tatăl pe fiul și reciproc, cu atât mai mult cu cât numai o stăpânire iubită de popor poate să guverneze etern.

Trimitem binecuvântarea Bisericii neamului nostru de pretutindeni, neamului care a suferit și suferă pentru că mulți au părăsit pe Hristos. Îi rugăm pe ei în pragul acestui an sfânt ca să nu urmeze căile rătăcirii, ci să se reîntoarcă la Hristos.

Trimitem binecuvântarea celor întemnițați, celor în suferință, celor care au pierdut speranțele în viitor, trimitem îmbărbătare alături de binecuvântare și le spunem lor: &laquo;sus inimile; că este mântuire, dar numai atunci când există binecuvântare și veți cere&raquo;.

Totul am spus ce am putut să spun, iar dorințele noastre fierbinți, nevăzute, numai simțite, pot să fie citite în lacrimile noastre, care sunt graiul viu și care vorbesc mai bine ca oricine. Ștergeți-vă lacrimile și să aveți nădejde, fiindcă anul acesta sfânt va aduce mântuire și pentru noi, și pentru toți aceia care cred în Hristos, Domnul Dumnezeul nostru.“

Însemnare a agenților Securității: „După terminarea predicii, funcționarii comprimați de la diferite instituții au comentat astfel predica lui Popovici: &laquo;În ultimii doi ani a fost cea mai sdrobitoare predică a episcopului față de regim, a fost un rechizitoriu fenomenal față de regim&raquo;“.


Sursa: ziarullumina.ro

_________________
"Rămâi prieten cu Iisus", pentru că dacă vei fi prieten cu El, am șanse și eu la prietenia ta."
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
s.claudiu
MesajTrimis Mie 30 Dec, 2009 4:59 pm  Răspunde cu citat (quote)
De-a casei


Data înscrierii: 12/Noi/2009
Mesaje: 1084
Locație: Deva

Predica la ziua Anului Nou - de Sf. Ioan Gura de Aur - AICI

"... Crestinul nu trebuie sa praznuiasca sarbatorile numai in stiute zile, ci tot anul trebuie sa fie lui sarbatoare. Cum insa trebuie sa fie formata acea sarbatoare, care se cuvine lui? Pavel zice: "Sa praznuim nu intru aluatul cel vechi, nici intru aluatul rautatii si al viclesugului, ci intru azimele curatiei si ale adevarului" (I Cor. V, 8 ). Daca ai constiinta curata, tu serbezi in toate zilele, saturandu-te cu nadejdeie cele slavite si indestulandu-te cu asteptarea bunurilor celor viitoare. Iar daca nu ai constiinta linistita, si esti impovarat cu multe pacate, atunci poti sa tii mii de sarbatori, si totusi nu te vei afla mai bine decat cel ce jeleste. Caci ce-mi foloseste mie o zi senina, cand constiinta mea este intunecata? Asadar, daca voiesti, ca sa ai vreun folos de la anul nou, multumeste acum, cand a trecut un an, multumeste Domnului, ca el te-a adus pana aici, frange inima ta, numara zilele vietii tale, si zi catre tine insuti: zilele alearga si trec, numarul anilor se implineste, noi am si savarsit o mare parte din cale, dar ce bine am facut noi. Oare nu ne vom duce noi de aici deserti si goi de toata dreptatea? Judetul este inaintea usii, viata noastra pleaca spre batranete.

Acestea le cumpaneste in ziua anului nou, la acestea sa gandesti in curgerea anului. Sa cugetam la cele viitoare, ca sa nu ne zica cineva aceea ce proorocul zicea iudeilor: "Zilele lor s-au stins intru desertaciune si anii lor au trecut repede" (Ps. LXXVII, 37), Aceasta sarbatoare neincetata, despre care eu am vorbit, care nu cunoaste vreo curgere a anului si nu este legata cu vreo zi hotarata, poate sa o praznuiasca deopotriva saracul si bogatul. Pentru ea nu este de trebuinta nici cheltuiala si nici avere, ci numai singura fapta cea buna. Tu nu ai avere, dar ai frica lui Dumnezeu, care este mai pretioasa, decat toate comorile, o comoara netrecatoare, neschimbacioasa, ne secata. Priveste cerul, cerul cerurilor, pamantul, marea, aerul, soiurile dobitoacelor, feluritele plante si tot neamul omenesc. Priveste ingerii, arhanghelii si stapaniile cele de sus. Toate acestea sunt proprietate a Domnului. Servitorul unui Domn atat de bogat nu poate sa fie sarac, cand acest Domn este cu mila catre tine..."

_________________
"Rămâi prieten cu Iisus", pentru că dacă vei fi prieten cu El, am șanse și eu la prietenia ta."
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
micutiu_sorin
MesajTrimis Joi 31 Dec, 2009 2:16 am  Răspunde cu citat (quote)
de-a casei


Data înscrierii: 19/Iul/2006
Mesaje: 5386
Locație: Simeria

Chipul acestei lumi trece !

Chipul veacului acesta este pironit la cele pământești, este înjosit și trecător, nu are nimic înalt, nu este drept și nici continuu, ci toate le are răsturnate pe dos. Deci, daca voiești a păși drept, nu-ți conforma pașii tăi după chipul veacului acestuia, căci nimic din ale lui nu rămân, nimic nu durează. Pentru aceea a și numit chip Sfântul Apostol Pavel zicând: “Căci chipul acestei lumi trece” (1 Co. 7,31) fiindcă nu are nimic durabil, nimic statornic, ci toate trecătoare și nestatornice. De aceea, zicând “chipul acestui veac” arată nestatornicia, iar prin expresia “chipului” arată ceva ce nu există în realitate.

Căci de ai vorbi de avere, de slavă, de frumusețea trupului, de desfătare, sau și altele ca acestea, ce sunt considerate a fi mari, toate nu sunt decât chip și nicidecum adevărul lucrului, aparență și mască ce nu rămâne în ființă.

“Tu însă nu te asemăna aceastui chip – zice – ci schimbă-te prin înnoirea minții”. Nu zice “reformează-te” ci “schimbă-te”, arătând prin aceasta ca fiind vorba de lume; aici este numai chip, pe când atunci când vorbim de virtute (de faptă bună) nu mai este chip, ci formă adevărată, ce are o frumusețe naturală, care nu are nevoie de meșteșugiri ce sunt izvorâte din faptele apărute și imediat dispărute. Fiindcă într-adevăr, toate cele ale lumii se nimicesc mai înainte chiar de a se arăta; căci dacă arunci la o parte chipul, iute vei vedea forma reală.

Nimic nu este mai slab decât răutatea, și nimic nu este mai ușor de a război, decât răul.

(Sfântul Ioan Gură de Aur – Omilia a XX-a la Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel)

_________________
A ierta inseamna a elibera un prizonier si a descoperi ca acel prizonier ai fost chiar tu
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger
s.claudiu
MesajTrimis Joi 31 Dec, 2009 10:05 am  Răspunde cu citat (quote)
De-a casei


Data înscrierii: 12/Noi/2009
Mesaje: 1084
Locație: Deva

Predică audio din seara de revelion - Pr Visarion - AICI

_________________
"Rămâi prieten cu Iisus", pentru că dacă vei fi prieten cu El, am șanse și eu la prietenia ta."
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Crystina
MesajTrimis Sâm 02 Ian, 2010 2:25 pm  Răspunde cu citat (quote)
De-a casei


Data înscrierii: 09/Sep/2009
Mesaje: 1006

Mesajul staretului Iustin Pîrvu la cumpăna dintre ani

• noul an să aducă tuturor crestinilor ortodocsi credintă nefătarnică, ascultare, dragoste si putere de jertfă pentru Adevărul Evangheliei Domnului nostru Iisus Hristos

„Si cînd s-au împlinit opt zile ca să-l taie împrejur, i-au pus numele Iisus“ (Luca 2,21). Iată cum, cu cîteva zile în urmă, am trăit cu totii sărbătoarea Nasterii lui Iisus, iar acum, la cumpăna dintre ani, cinstim sărbătoarea tăierii împrejur a Domnului. Este actul de smerenie si de supusă ascultare fată de legea lui Moise, ca orice prunc născut la evrei să fie tăiat a opta zi împrejur. Această tăiere are semnificatia unui botez, al primului botez la evrei, nedesăvîrsit, cu rol de legămînt între Dumnezeu si om.
Este botezul oficial al Vechiului Testament, iar Domnul l-a primit pentru a nu se arăta un călător al acestuia. După acest prim botez a urmat cel de-al doilea, al pocăintei de Ioan, cel mai mare dintre prooroci, care face legătura dintre Vechiul Testament, iar cel de-al treilea este cel a muceniei pe care Hristos l-a primit pe cruce. Iată, asadar, cît de mare a fost ascultarea si de adîncă smerenia Lui Iisus fată de Tatăl Ceresc si mai apoi fată de zidirea Sa, căreia i s-a plecat pentru a o ridica din adîncul iadului. Atît de mare i-a fost iubirea fată de om, încît nu s-a rusinat a lua trup omensc si a suferi trupeasca tăiere împrejur. Ne-a arătat, astfel, că numai făcîndu-ne asemenea pruncilor si supunîndu-ne Legii Lui Dumnezeu putem mosteni Împărătia Lui Dumnezeu.
Astăzi, Hristos se face împlinitor al legii ca să ne învete pe noi desăvîrsita ascultare, se întrupează pentru om si se arată prunc sub lege ca să mustre pe omul cel ce a călcat odinioară legea. Locuind raiul, omul a călcat singura poruncă dată de Dumnezeu, iar Iisus vine să împlinească toate legile pămîntesti, ca să-l elibereze pe Adam, omul cel călător de lege. Iisus primeste botez nedesăvîrsit, iar noi crestinii numiti cu numele Lui primit botez desăvîrsit prin Duhul Sfînt.
Astăzi, Fiul Lui Dumnezeu este numit de oamenii Iisus, poporul începe a-L cunoaste, Bisericile înaltă slavă iar crestinii îl poartă în inimi. Cu numele acestuia se pecetluiste Evanghelia, se alungă duhurile răutătii, iar mucenicii se înarmează în a purta lupta cea bună. Este numele care ne învată iubirea, îndelunga răbdare, smerenia si ascultarea fată de Lege. De vom primi acest nume în inimile noastre si ne vom supune Evangheliei, vom petrece noul an cu pace si cu bucurii duhovnicesti. Orice evenimente va aduce noul an, crestinul ortodox trebuie să aibă permanent constiinta că Hristos este biruitorul si că mai presus de orice organizatii si programe politice, noi trăim sub legea pentru care Iisus si-a răstignit trupul.

Noul an să aducă tuturor crestinilor ortodocsi credintă nefătarnică, ascultare, dragoste si putere de jertfă pentru Adevărul Evangheliei Domnului nostru Iisus Hristos. Amin

_________________
MULȚUMESC DOAMNE! “Mulțumesc pentru că mi-ai dat posibilitatea să împărtășesc acest mesaj și pentru că mi-ai dat atâtea persoane minunate cărora să-l pot împărtăși.”
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
s.claudiu
MesajTrimis Mar 12 Ian, 2010 3:32 pm  Răspunde cu citat (quote)
De-a casei


Data înscrierii: 12/Noi/2009
Mesaje: 1084
Locație: Deva

Binecuvântare pentru timpul mântuirii - Cuvânt rostit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în noaptea dintre 31 decembrie 2009 și 1 ianuarie 2010, în Catedrala patriarhală din București - AICI

_________________
"Rămâi prieten cu Iisus", pentru că dacă vei fi prieten cu El, am șanse și eu la prietenia ta."
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Ora este GMT + 3 ore

Subiectul următor
Subiectul anterior
Pagina 1 din 1
Pagina de start a forumului Forumul Oastei Domnului  ~  Izvoare de Har din Biserica Ortodoxă

Crează un subiect nou   Răspunde la subiect

Mergi direct la:  

  Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum

  Utilizator:    Parola:      Autentifică-mă automat la fiecare vizită       phpBB si NoseBleed