Pagina de start a forumului Forumul Oastei Domnului

 

Autor Mesaj
<  "Cercetați Scripturile"  ~  Cartea a treia a Regilor
Crystina
MesajTrimis Sâm 06 Feb, 2010 11:20 pm  Răspunde cu citat (quote)
De-a casei


Data înscrierii: 09/Sep/2009
Mesaje: 1006

Proorocul Ilie

Inceputul proorocirii lui Ilie

Ilie la paraul Cherit

Ahab, al saptelea rege al lui Israel, a intrecut in nelegiuiri pe toti cei ce fusesera inainte de el. Casatorindu-se cu Izabela, fata regelui Sidonului, a inceput a se inchina zeului paganesc Baal, caruia i-a zidit in Samaria un templu mare si a pus ca slujitori 450 de preoti mincinosi, iar pe preotii cei adevarati ai lui Dumnezeu i-a omorat.

Atunci Ilie Tesviteanul, prooroc din Tesba Galaadului, a zis catre Ahab: "Viu este Domnul Dumnezeul lui Israel, inaintea Caruia slujesc eu; in acesti ani nu va fi nici roua, nici ploaie, decat numai cand voi zice eu".

Si a zis Domnul catre Ilie: "Du-te de aici, indreapta-te spre rasarit si te ascunde la paraul Cherit, care este in fata Iordanului. Apa vei bea din acel parau, iar merinde am poruncit corbilor sa-ti aduca acolo".

Si a plecat Ilie si a facut dupa cuvantul Domnului; s-a dus si a sezut la paraul Cherit, care este in fata Iordanului.

Corbii ii aduceau paine si carne dimineata, paine si carne seara, iar apa bea din parau. Dupa o vreme paraul a secat, nemaifiind ploaie pe pamant.

Ilie in Sarepta Sidonului

Atunci a fost cuvantul Domnului catre Ilie, zicand: "Scoala si du-te la Sarepta Sidonului si sezi acolo, caci iata am poruncit acolo unei femei vaduve sa te hraneasca".

Si s-a sculat el si s-a dus la Sarepta. Si cand a ajuns la portile cetatii, iata o femeie vaduva aduna vreascuri si a chemat-o Ilie si i-a zis: "Adu-mi putina apa ca sa beau!"

Si s-a dus ca sa-i aduca, dar Ilie a strigat-o si i-a zis: "Adu-mi si o bucata de paine sa mananc!" Ea insa a zis: "Viu este Domnul Dumnezeul tau, n-am nici o faramitura de paine, ci numai o mana de faina intr-un vas si putin untdelemn intr-un urcior. Si iata, am adunat cateva vreascuri si ma duc sa o gatesc pentru mine si pentru fiul meu, sa mancam si sa murim".

Atunci i-a zis Ilie: "Nu te teme, ci du-te si fa cum ai zis; dar fa mai intai de acolo o turta pentru mine si adu-mi-o, iar pentru tine si fiul tau vei face mai pe urma. Caci asa zice Domnul Dumnezeul lui Israel: Faina din vas nu va scadea si untdelemnul din urcior nu se va imputina pana in ziua cand va da Domnul ploaie pe pamant!"

Si s-a dus ea si a facut asa cum i-a zis Ilie; si s-a hranit ea si el si casa ei o bucata de vreme. Caci faina din vas n-a scazut si untdelemnul din urcior nu s-a imputinat, dupa cuvantul Domnului, grait prin Ilie.

Ilie invie pe fiul vaduvei

Curand dupa aceea, copilul vaduvei aceleia s-a imbolnavit si a murit, si tanguirile ei au mahnit pe Ilie. Si s-a rugat Ilie lui Dumnezeu si sufland a zis: "Doamne Dumnezeul meu, sa se intoarca sufletul acestui copil in el!" Si a ascultat Domnul glasul lui Ilie; si s-a intors sufletul copilului acestuia in el si a inviat (3 Regi 16-17).

Domnul nu lasa sa piara de foame sufletul celui drept (Pilde 10, 3).

Sursa: crestinortodox.ro

_________________
MULȚUMESC DOAMNE! “Mulțumesc pentru că mi-ai dat posibilitatea să împărtășesc acest mesaj și pentru că mi-ai dat atâtea persoane minunate cărora să-l pot împărtăși.”
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
s.claudiu
MesajTrimis Mie 21 Iul, 2010 8:59 am  Răspunde cu citat (quote)
De-a casei


Data înscrierii: 12/Noi/2009
Mesaje: 1084
Locație: Deva

"Viața și activitatea Sfântului Prooroc Ilie Tezviteanul o găsim în Sfânta Scriptură în 3 REGI 17-22 și 4 REGI 1-2. El era originar din Tezva Galaadului, din seminția lui Neftalim. Misiunea sa, cea dintâi a fost aceea de a spune regelui Ahab următoarele cuvinte: ,,Viu este Domnul Dumnezeul lui Israel, înaintea Căruia slujesc eu; în acești ani nu va fi nici rouă, nici ploaie decât numai când voi zice eu!” (3 REGI 17,1).

După aceea, se duse aproape de Iordan; acolo trebuia să bea apă din pârâul Cherit, iar păsările de pradă, seara și dimineața îi aduceau hrană. Cu toate acestea pârâul a secat curând; glasul lui Dumnezeu trimise pe prooroc la Sarepta, aproape de Tir și Sidon, poruncind unei văduve să îl hrănească. La porțile cetății află pe o văduvă, care aduna surcele; deși săracă, ea trebuia să-i poarte de grijă. El îi ceru puțină apă și văzând graba cu care i-o aducea, a îndrăznit să-i ceară și o bucățică de pâine, iar văduva i-a răspuns că are numai un pumn de făină și puțin untdelemn și că a adunat câteva vreascuri ca să gătească pentru ea și pentru copil și apoi să moară. Mișcat de acest răspuns, Ilie o roagă să gătească mai întâi pentru el și apoi pentru ea și pentru copilul ei, căci: ,,Așa zice Domnul Dumnezeul lui Israel: Făina din vas nu va scădea și untdelemnul din urcior nu se va împuțina până în ziua când va da Domnul ploaie pe pământ” (3 REGI 17,1Cool.

Ilie a fost găzduit în casa văduvei și se hrăneau prin minunea statornică, iar într-o zi fiul văduvei se îmbolnăvi și muri. Mama acestuia, întristată, a crezut căci casa sa n-a fost vrednică a primi pe Sfântul Ilie, și-i zice: ,,Ce ai avut cu mine, omul lui Dumnezeu? Ai venit la mine ca să-mi pomenești păcatele mele și să-mi omori fiul?” (3 REGI 17,1Cool.

Ilie a luat copilul din brațele mamei sale și l-a dus în odaia unde era el și punându-l pe pat s-a întins de trei ori asupra corpului copilului și-L striga pe Dumnezeu, rugându-L să întoarcă înapoi în trup sufletul copilului. Glasul lui s-a auzit și sufletul copilului s-a întors în trup; copilul a înviat și Ilie l-a dat mamei sale. Așa s-a împlinit cuvântul Mântuitorului, Care zice: ,,Cine primește prooroc în nume de prooroc, plată de prooroc va lua și cine primește un drept în nume de drept, răsplata dreptului va lua” (MATEI 10,41)...."

Continuarea aici
Preot prof. Gheorghe-Radu Sălăgian

_________________
"Rămâi prieten cu Iisus", pentru că dacă vei fi prieten cu El, am șanse și eu la prietenia ta."
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Ora este GMT + 3 ore

Subiectul următor
Subiectul anterior
Pagina 1 din 1
Pagina de start a forumului Forumul Oastei Domnului  ~  "Cercetați Scripturile"

Crează un subiect nou   Răspunde la subiect

Mergi direct la:  

  Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum

  Utilizator:    Parola:      Autentifică-mă automat la fiecare vizită       phpBB si NoseBleed