Pagina de start a forumului Forumul Oastei Domnului

Autor Mesaj
<  Despre forum  ~  Stie DUHOVNICUL tau despre acest forum?

Stie DUHOVNICUL tau despre acest forum?
Da, dar nu i-am spus amanunte despre modul in care postez
0%
 0%  [ 0 ]
Da - si este de-acord cu atitudinea mea!
22%
 22%  [ 4 ]
Nu i-am spus Duhovnicului meu despre forum, nu mi s-a parut important!
72%
 72%  [ 13 ]
Nu am Duhovnic, nu am nevoie sa-i cer sfatul si sa fac ascultare!
5%
 5%  [ 1 ]
Voturi totale : 18

Olimpiada
MesajTrimis Mie 18 Oct, 2006 11:45 pm  Răspunde cu citat (quote)
De-a casei

Data înscrierii: 09/Aug/2005

Idea Cred ca a venit timpul sa vedem in ce masura facem ascultare, noi, cei care postam aici pe forum si in ce masura facem "voia noastra" ! Rolling Eyes

Va rog dragii mei, daca se poate, sa va si argumentati raspunsul Exclamation
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Elisabeta
MesajTrimis Joi 19 Oct, 2006 3:41 pm  Răspunde cu citat (quote)
De-a casei

Data înscrierii: 22/Noi/2005
Locație: Bacau

Olimpiada a scris:
Cred ca a venit timpul sa vedem in ce masura facem ascultare, noi, cei care postam aici pe forum si in ce masura facem "voia noastra" !

Acest "sa vedem" ce inseamna? Cine este acela care are dreptul sa vada in ce masura fac eu sau altul ascultare de duhovnic Question
Rolling Eyes
... eventual sa dea canon celor care au facut "voia lor"... Wink Laughing

P.S. acum nu votez! Wink

Ultima modificare efectuată de către Elisabeta la Joi 19 Oct, 2006 4:32 pm, modificat de 1 dată în total

Olimpiada
MesajTrimis Joi 19 Oct, 2006 4:11 pm  Răspunde cu citat (quote)
De-a casei

Elisabeta a scris:
Cine este acela care are dreptul sa vada in ce masura fac eu sau altul ascultare de duhovnic Confused
Noi, impreuna sau fiecare in parte in fata unor raspunsuri sincere...
Sau fiecare in fata constiintei lui si in fata Duhovnicului...
Chestionarul nu nominalizeaza neaparat pe votant, iar comentariul nu-i obligatoriu, e doar o rugaminte Exclamation
Elisabeta a scris:
... sa dea canon celor care au facut "voia lor"...
N-a fost niciunde vorba ca si-ar aroga aici cineva astfel de drepturi... Sad
Sus
Elisabeta
MesajTrimis Joi 19 Oct, 2006 4:31 pm  Răspunde cu citat (quote)
De-a casei

Olimpiada a scris:
Noi, impreuna sau fiecare in parte in fata unor raspunsuri sincere...

...raspunsuri sincere in fatza altora...
hm...
Din pacate, de cele mai multe ori, raspunsurile sincere echivaleaza cu aruncarea "margaritarelor" noastre "porcilor"... Sad
Forumul permite disimularea sinceritatii, disimularea dragostei...
(forumul nu e Adunare, nu e reuniune cu cei dragi si care impartasesc acelasi crez... forumul e "piatza"!)

Olimpiada a scris:
N-a fost niciunde vorba ca si-ar aroga aici cineva astfel de drepturi...

... dar toti isi aroga dreptul de a comenta... Wink (inclusiv eu) Embarassed
... zic ca e un risc care nu cred ca merita!

P.S. Din toata barfa care se practica in aceasta mare familie a noastra a OD, ceea ce e intre noi si duhovnicul nostru merita sa fie ferit...
... am sa fac o mica rectificare a mesajului de mai sus... Wink

Daca cineva spune ca duhovnicul e de acord cu modul cum posteaza asta se traduce ca duhovnicul poarta responsabilitatea, nu?
Rolling Eyes
(ne certam cu ceilalti sau prea tacem si asta e doar pentru ca facem ascultare - adica avem constiinta curata si impacata...) Confused

Olimpiada
MesajTrimis Sâm 21 Oct, 2006 12:09 pm  Răspunde cu citat (quote)
De-a casei

Elisabeta a scris:
Daca cineva spune ca duhovnicul e de acord cu modul cum posteaza asta se traduce ca duhovnicul poarta responsabilitatea, nu?
Rolling Eyes
(ne certam cu ceilalti sau prea tacem si asta e doar pentru ca facem ascultare - adica avem constiinta curata si impacata...) Confused

Draga Elisabeta,

Calauza ortodoxa in familie si societate ne invata sa mergem la Duhovnicul nostru pentru sfat, ori de cate ori avem nelinisti, indoieli, framantari, nelamuriri ... Si inainte de a-i prezenta "durerile" nostre sa ne rugam ca Dumnezeu sa puna pe buzele Duhovnicului nostru ceea ce este dupa Voia Lui sa aflam, pentru ca sfatul pe care-l vom primi sa ne fie spre ajutor si mantuire!... Daca nu ascultam acel sfat, atunci degeaba ne mai ducem! Duhovnicul nu-i un consultant oarecare, e cel care pe bratele rugaciunii si Harului ne poarta spre Unirea cu Hristos in Taina Sf.Impartasanii!
Asa stand lucrurile, crezi ca intrebarea ta are sens?

Eu nu pot uita minunata stare nepamanteana care ma invaluie atunci cand in genunchi, cu epitrahilul si mana pe crestetul meu, Parintele spune:
"... eu smeritul si nevrednicul Slujitor al lui Hristos, prin Harul care mi-a fost dat... te iert (te dezleg) pe tine Ana... in Numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh..." Exclamation
Sus
Elisabeta
MesajTrimis Dum 22 Oct, 2006 8:20 pm  Răspunde cu citat (quote)
De-a casei

Olimpiada a scris:
Asa stand lucrurile, crezi ca intrebarea ta are sens?

... cred ca intrebarea mea si-a atins sensul... Wink

Ascultare inseamna uneori sa ne taiem voia noastra...
... ce se intampla daca vom cauta un duhovnic pe care sa-l putem convinge/sa aiba aceleasi opinii si astfel ascultarea sa fie echivalenta cu a face voia noastra?

Teoretic, fiecare putem sa ne sfatuim cu duhovnicul nostru si totusi intalnirea si comunicarea noastra sa "scartaie"!
... adica fiecare cu incredintare ca face ce trebuie, cu constiinta impacata si totusi se poate gresi... in masura in care iubirea de aproapele devine complezenta sau adevarul devine adaptabil...

Olimpiada a scris:
Cred ca a venit timpul sa vedem in ce masura facem ascultare, noi, cei care postam aici pe forum si in ce masura facem "voia noastra" !

... am putea vedea asta tot prin "ochii duhovnicului" pentru ca avem tendintza sa ne indreptatzim...

Sorin
MesajTrimis Dum 22 Oct, 2006 10:13 pm  Răspunde cu citat (quote)
Moderator

Data înscrierii: 11/Iun/2005
Locație: Galați

Intrebarea este dacă știe duhovnicul de participarea pe acest forum...

eu l-am invitat pe acest forum Very Happy și știu că citește...

Olimpiada
MesajTrimis Lun 23 Oct, 2006 10:24 am  Răspunde cu citat (quote)
De-a casei

Elisabeta a scris:
... ce se intampla daca vom cauta un duhovnic pe care sa-l putem convinge/sa aiba aceleasi opinii si astfel ascultarea sa fie echivalenta cu a face voia noastra?

Iata un raspuns pertinent:
Cuviosul Paisie Aghioritul : "Cuvinte duhovnicesti - Trezire duhovniceasca"
" Arrow Daca ne preocupam de indreptarea noastra si ne intoarcem mai mult spre lucrarea launtrica decat spre cea exterioara, dand intaietate ajutorului dumnezeiesc, vom ajuta pe ceilalti mai mult si mai eficace. Ba inca, vom avea si pace launtrica, care va ajuta fara zgomot sufletele ce le vom intalni, pentru ca starea duhovniceasca launtrica tradeaza virtutea sufletului si ii schimba pe ceilalti.
Arrow Cand cineva se daruieste lucrarii exterioare inainte de a ajunge la stralucita stare duhovniceasca launtrica, poate face o oarecare nevointa duhovniceasca, dar are mahnire, neliniste, lipsa de incredere in Dumnezeu si mereu isi pierde pacea sa. Daca nu isi face bine mai intai lui insusi, nu poate spune ca interesul lui pentru binele obstesc este curat.

Cand se va elibera de omul sau cel vechi si de orice lucru lumesc, va avea deja harul dumnezeiesc si atunci si el se odihneste si odihneste si orice fel de oameni"

Citatul asta e copiat de aici Wink :
http://www.oasteadomnului.ro/forum/viewtopic.php?p=14147#14147
Cand ne preocupam de indreptarea noastra - dand intaietate ajutorului dumnezeiesc, zice Cuviosul, atunci avem pace launtrica, iar pacea launtrica se prelungeste in afara si nu-i tulbura pe altii, ci-i "odihneste"...
Sus
Olimpiada
MesajTrimis Sâm 04 Noi, 2006 1:58 pm  Răspunde cu citat (quote)
De-a casei

Desi acest topic a fost vizualizat de 775 de ori, numai 6 persoane au raspuns la chestionar! Confused

Ma puteti ajuta si pe mine sa inteleg de ce?
Sus
Olimpiada
MesajTrimis Dum 05 Noi, 2006 9:27 pm  Răspunde cu citat (quote)
De-a casei

pichon a scris:
Eu am un Duhovnic,si un Sfatuitor.
Duhovnicul meu este Domnul Isus Hristos.La El imi vars tot ce ma framanta si ce nu ma framanta si tot din Mana Lui imi vin toate in viata.
Sfatuitorul meu este Biblia.Ea este harta mea in umblarea pe acest pamant ....
.........................................................................
.... mi-am exprimat cu sinceritate parearea!

Pichon frate,
Apreciez sinceritatea ta si nu sunt printre cei dispusi sa faca discutii teologice pe aceasta tema... Opinia mea este mult mai prozaica decat crezi, pentru ca dincolo de "harta" biblica pe care o putem avea, noi toti traim intr-o lume prozaica!
Un Duhovnic bun este un sfatuitor dezinteresat, care nu te va batjocoti nici nu te va infunda niciodata cu sfaturile lui, ci te va scoate din cele mai ingrate situatii posibile...

Hai sa ne imaginam un scenariu...
Desi esti casatorit cu o fata cuminte, frumoasa si credincioasa si aveti si un copil impreuna, peste noapte iti auzi vorbe... "Oameni de bine" ii spun sotiei tale ca tu intorci capul dupa altele, ca nu prea iti mai pasa de ea, ca ai o viata a ta ascunsa de ochii ei... Zilele trec, ea tace si deschide ochii mari, speriati, te suspiciaza, nu indrazneste sa-ti spuna si se consuma intens, iar intr-o seara la adunare "gaseste dovada" in faptul ca ai intarziat de vorba cu altcineva... Atunci discutii interminabile izbucnesc iar nervii incordati la maxim explodeaza... Nu mai gasesti linistea de alta data si nu mai poti deschide Biblia la Psalmul 119 care-ti place atat de mult... Vrei sa regasesti linistea si armonia pierduta, dar nici parintii tai nici parintii ei nu pot s-o convinga ca tu esti nevinovat...

Atunci DUHOVNICUL TAU POATE FACE MINUNI... La spovedanie, smerit in genunchi, cu capul plecat sub ascultare, tu - eu - oricare - SPUNEM ADEVARUL, pentru ca stim ca suntem in FATA LUI DUMNEZEU... Si sotia ta stie asta!
Si Duhovnicul tau O VA PUTEA CONVINGE ca tu n-ai gresit, ca viata ta-i curata si ca vorbele lumii, vrute si nevrute, sunt vorbe-n vant...

Tu poti alege sa te lipsesti de un asa sprijin, poti alege sa te bati ani si ani sa-i demonstrezi ca se-nseala, dar poti de asemenea sa te folosesti de sprijinul unui slujitor al lui Dumnezeu - pe care-l alegi dupa criteriile proprii si care va fi mereu langa tine, gata sa te ajute in urcusul tau spre indumnezeire...

Si asta-i numai un biet exemplu amarat...
De-ai sti tu din cate m-a scos pe mine Duhovnicul meu, cate derute mi-a lamurit si cate cazaturi mi-a alinat, n-ai mai sta pe ganduri si ti-ai cauta si tu unul, chiar maine... Smile
Sus
Daniel G.
MesajTrimis Dum 05 Noi, 2006 10:53 pm  Răspunde cu citat (quote)
De-a casei

Data înscrierii: 24/Aug/2006
Locație: GALATI

Sf.Taina a Spovedaniei are valoarea ei harica si trebuie folosita cu mare incredere ,deoarece si prin aceasta taina lucreaza Harul Sfantului Duh si nu face duhovnicul cat face Dumnezeu prin duhovnic.Numai cine are duhovnic poate intelege lucrul acesta.Privitor la alta persoana care ar tine loc de duhovnic ar putea sa ne inteleaga ,dar nu lucreaza Harul iertarii ca si la duhovnic.Deci,nu este acelasi lucru.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj
ionescu
MesajTrimis Joi 09 Noi, 2006 6:32 pm  Răspunde cu citat (quote)
Începător

Data înscrierii: 14/Apr/2006
Locație: milano

LUPTA OASTEI DOMNULUI ESTE:
Oastea Domnului lupta cu indarjire pentru Drepturile lui Dumnezeu in lume si ea trebuie sa invinga. Sa-L rugam pe Domnul Puterilor sa ne conduca mai departe. ("Oastea Domnului", nr. 2 1/01/1930).

Taina cea mare a mantuirii nostre sufletesti are doua puncte principale:
- punctul cel dintai este Golgota, Jertfa Mantuitorului.
- punctul al doilea: Inima omului. (Oglinda Inimii omului pag. 4-6)

In ceea ce priveste binefacerele acestei miscari eu le rezum pe toate in una singura: Oastea L-a facut si Il face cunoscut pe Iisus cel rastignit si jertfa Lui cea sfanta . ( "Oastea Domnului" nr. 1 1 /01/1933)

Oastea Domnului este o miscare pronuntat duhovniceasca. "Moara" ei umbla prin revarsarea apelor Duhului Sfant. Eu ma tem de ziua cand "moara" aceasta va incape pe o intelegere duhovniceasca mai scazuta. Ma tem ca vor veni "indreptari si adaptari" care vor indeparta Duhul si va ramane "litera". Eu ma tem de ziua cand se va retrage apa de la "moara " Oastei, va fi pusa la incercare sa umble cu "fonduri, cu comisii, cu comitete, cu conferinte etc". Ma tem de ziua cand Oastea va avea de toate dar nu va avea apa pe moara. Iar atunci Oastea si-a sfarsit viata... Atunci va ramane si ea numai cu numele... La 10 ani de Oaste de ce as tagadui ingrijorarea ce o am pentru viitorul acestei miscari? ("Ce este Oastea Domnului" pag. 211-213)

Acestea sunt doar citeva dintre "jaloanele"la care trebuie sa ne racordam cu totii atit "cei mari" cit si "cei mici",atit cei batrini cit si cei tineri si astfel toate discutiile contradictorii dintre noi se vor sfirsi. Atunci ne vom privi ca frati.
Slavit sa fie Domnul.

Iisus a murit ca sa adune intr-un singur trup pe copiii lui cei risipiti...

Olimpiada
MesajTrimis Mar 14 Noi, 2006 11:53 am  Răspunde cu citat (quote)
De-a casei

Astazi sunt cicalitoare... Embarassed

Si totusi... Nu mai vrea nimeni sa raspunda la chestionar?

Doar 9 forumisti din 640 e prea putin ca sa putem trage o concluzie... Confused
Sus
Acalinei Mihai
MesajTrimis Vin 23 Mar, 2007 2:32 pm  Răspunde cu citat (quote)
De-a casei

Data înscrierii: 01/Feb/2006
Locație: baia mare

Eu nu cred ca e un lucru cu care sa merem la duhovenic,daca acest forum nu ne afecteaza trairea duhovinceasca in rau.Consider ca acest loc de discutii e identic cu discutiile ce le purtam cu fratii,in familie sau la munca,si nu cred ca dupa fiecare discutie avuta cu cineva,mergem la duhovnic.

delymaxy
MesajTrimis Sâm 07 Feb, 2009 3:02 pm  Răspunde cu citat (quote)
Începător

Data înscrierii: 28/Oct/2008
Locație: Brasov

hm...toata discutia asta pana acum nu mi-a starnit decat contradictorii...da acum e cazul sa ma duc la duhovnic sa-i spun ca am ceva la suflet....daca ma duc la parintele meu drag sa-i spun ca vorbesc cu fratii mei pe forum o sa-i placa sigur..ca ma cunoaste..dar daca as veni la el sa-i pov ca mi-am ingreunat sufletul cu ganduri care nu sunt bune nu-i place.....deci cred..ca e bine sa stie parintele de "sanatatea mea".oricare ar fi sursa forum,carti,conferinte,etc.Si in afara de asta toate sunt spre curatia noastra.Deci sunt de acord cu parintele duhovnic dar asta e ceva personal zic eu si nu trebuie facuta discutie.... Wink
Sus
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Ora este GMT + 3 ore

Subiectul următor
Subiectul anterior
Pagina 1 din 2
Du-te la pagina 1, 2  Următoare
Pagina de start a forumului Forumul Oastei Domnului  ~  Despre forum

Crează un subiect nou   Răspunde la subiect

Mergi direct la:  

Nu puteți crea un subiect nou în acest forum